Droga ekspresowa

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 16 okt 2008 om 19:29 (Nieuwe pagina: Een '''Droga Ekspresowa''' is de Poolse variant van een expressweg. Een Droga Ekspresowa kan een enkelbaans weg zijn, maar telt in de regel ook vaak 2x2 rijstroken. Een voorwa...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Droga Ekspresowa is de Poolse variant van een expressweg. Een Droga Ekspresowa kan een enkelbaans weg zijn, maar telt in de regel ook vaak 2x2 rijstroken. Een voorwaarde is dat de weg ongelijkvloers is. Veel Drogi Ekspresowe verschillen in uiterlijk nauwelijks van een Autostrada en hebben 2x2 rijstroken, vluchtstroken, ongelijkvloerse kruisingen en hebben een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur.

De grootste verschillen met een Autostrada is dat deze wegen tolvrij zijn, en iets minder strenge ontwerpeisen hebben en daardoor bijvoorbeeld geschikt zijn voor bergachtig gebied wanneer scherpere bochten en steilere hellingen kostenbesparend zijn ten opzichte van een Autostrada. Daarnaast mag een Droga Ekspresowa meer afslagen hebben op een kortere interval. Bij Autostrady moeten de afritten minimaal 3,5 kilometer van elkaar liggen. Het geplande Drogo Ekspresowa-netwerk is 5.745 kilometer lang, het gros daarvan zijn snelwegen. Momenteel is slechts 515 kilometer daarvan in aanbouw of voltooid. De langste geplande Droga Ekspresowa is de S7 over 720 kilometer. De kortste is de S79 over 5 kilometer.