Ecoduct Autena

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecoduct Autena
NLA002.svg
Ecoduct Autenase Kade-2.jpg
Kruist Polder Autena
Lengte ~15 m
Openstelling 2010
Intensiteit 130.800 mvt/dag
Locatie kaart

Het Ecoduct Autena, ook wel aangeduid als Ecoduct Autenase Kade, is een ecoduct over de A2 ten zuiden van het knooppunt Everdingen. Het ecoduct verbindt twee delen van de polder Autena. Omdat er van nature geen reliëf in dit gebied is, is het ecoduct een verhoging in het landschap.

Naamgeving

Polder Autena is een polder ten zuiden van Vianen grofweg tussen de Lek, Merwedekanaal, Leerdam en Culemborg. De polder is onderdeel van het gebied Vijfheerenlanden dat is vernoemd naar de heren van Hagestein, Arkel, Everdingen, Ter Leede en Vianen. De Autenasekade waar het ecoduct ook naar vernoemd wordt loopt van het Merwedekanaal bij industrieterrein De Biezen naar Hagestein en gaat een paar honderd meter ten noorden van het ecoduct met een viaduct over de A2 heen.

Geschiedenis

De rijksweg 2 is tussen de jaren 30 en begin jaren 2000 gefaseerd uitgebreid van een tweestrooks weg naar een achtstrooks autosnelweg. Bij de ombouw van de tweestrooks weg naar een vierstrooks snelweg in de jaren 60 zijn geen maatregelen getroffen om het gebied te ontsnipperen. Bij de volwaardige verbreding van 2x2 rijstroken met spitsstroken naar 2x4 rijstroken is besloten om het gebied te ontsnipperen door een ecoduct te realiseren. Het ecoduct is in 2010 gebouwd en is één van de smallere ecoducten van Nederland, met een breedte van circa 15 meter. Het ecoduct ligt even ten zuiden van het viaduct Autenasekade over de A2. Onder het ecoduct is een ruimtereservering voor 2x5, eventueel 2x6 rijstroken in de buitenberm.

Referenties