Elsbroekerbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Rein (overleg | bijdragen) op 26 apr 2020 om 08:10 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox brug | naam = Elsbroekerbrug | wegnummer = NLN207.svg | nummer = N207 | map = blank.png | afbeelding = blank.png | kruist = Ringvaart van de Haarlemmermee...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elsbroekerbrug
NLN207.svg
Blank.png
Overspant Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder
Rijstroken 2x1
Totale lengte onbekend
Hoofdoverspanning 8 meter
Hoogte brugdek 3 meter
Openstelling ca 1995
Verkeersintensiteit 25.000 mvt/etmaal
Locatie [1]

De Elsbroekerbrug is een beweegbare brug in de Nederlandse N207. De brug overspant de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder nabij Hillegom. De brug die op de provinciegrens ligt van de provincies Noord- en Zuid-Holland is in beheer bij de provincie Noord-Holland.

Kenmerken

De Elsbroekerbrug is een basculebrug die bestaat uit één rijbaan met daarop twee rijstroken. De brug is in de eerste helft van de jaren negentig als onderdeel van een nieuw wegvak in de N207 tussen Nieuw Vennep en Hillegom.

De brug overspant de Ringvaart van de Haarlemmermeer in twee delen waarbij alleen het oostelijke deel beweegbaar is. Het te openen gedeelte heeft een overspanning van 8,4 meter. In gesloten toestand is de doorvaarthoogte ongeveer 3 meter.

Vlak voor de brug staat aan de Hillegomse kant vlak voor de brug een VRI. Deze heeft als doel lijnbussen die voor de brug over een vrijliggende busbaan rijden te faciliteren om in te kunnen voegen op de hoofdrijbaan.

Geschiedenis

De Elsbroekerbrug is een relatief nieuw aangelegde brug in een eveneens relatief nieuwe verbinding. Het wegvak in de N207 tussen Nieuw Vennep en de aansluiting met de N208 is begin jaren negentig aangelegd en in 1995 geopend. Voor die tijd moest verkeer tussen Nieuw Vennep (en de daar nabij gelegen A4) en Hillegom via 'oude' polderwegen en verschillende bebouwde kommen rijden. Door de groei van het aantal inwoners in de regio en de groei van de mobiliteit leverde dat steeds meer problemen op waarna besloten werd een nieuwe verbinding zuidelijk langs Nieuw Vennep te leggen. Om de Ringvaart van de Haarlemmermeer te kruisen werd hierbij de Elsbroekerbrug aangelegd.

Toekomst

De N207 is een drukke verkeersader met een intensiteit over de Elsbroekerbrug van ruim 25.000 voertuigen per dag. Vanwege de drukte en de bijkomende congestie zijn de in de Haarlemmermeer (en daarmee in de provincie Noord-Holland) gelegen wegvakken van deze weg rond 2015 verbreed. Uitzondering hierop is de Elsbroekerbrug. Reden dat deze brug nog niet is verbreed zal mede gelegen zijn in het feit dat de brug op de provinciegrens ligt en beide provincies overeenstemming moeten bereiken over de verbreding hiervan en de verdeling van de hiermee gepaard gaande kosten. Daarnaast speelde mogelijk ook de discussie van de mogelijke aanleg van de (nabijgelegen) Duinpolderweg waarbij eveneens een nieuw verbinding over (of onder) de Ringvaart onderdeel uit zou maken een rol. Door het uitblijven van een aanleg van een tweede Elsbroekerbrug houdt het in de Haarlemmermeer gelegen tot 2x2 verbrede deel vlak voor de brug op en moeten de ruim 25.000 voertuigen per dag zich boven de relatief smalle brug persen.

De verwachting is dat op enig moment concrete plannen zullen worden ontwikkeld om de ELsbroekerweg en de aanliggende wegvakken te verbreden.

Verkeersintensiteiten

In 2018 reden dagelijks ongeveer 25.000 voertuigen over de bruggen.[1]

Externe links

Referenties

  1. Provincie Noord-Holland