Federal Aid Highway Act of 1921

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 2 jul 2020 om 17:59
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Federal Aid Highway Act of 1921, ook bekend als de Phipps Act, was een wetsvoorstel dat op 9 november 1921 door het Amerikaanse Congres werd aangenomen en het Federal Aid Road program in de Verenigde Staten vaststelde.

Achtergrond

De eerste wetgeving voor federale ondersteuning voor het Amerikaanse wegennet was de Federal Aid Road Act van 1916. Als gevolg daarvan had elke staat in 1917 een Department of Highways of equivalent opgericht. De Federal Aid Highway Act van 1921 was een opvolger daarvan en legde de basis voor het immense wegennet in de Verenigde Staten. Het plan werd uitgewerkt door de National Highway Commission. Het Bureau of Public Roads (de latere FHWA) opende een regionaal kantoor in het westen van het land om het wegennet in de 11 westelijke staten te ontwikkelen. De westelijke staten werden als laatste pas ontwikkeld en ontbraken het aan historische wegverbindingen zoals die er wel waren in het oosten en Midwesten van de Verenigde Staten.

Met de Federal Aid Highway Act van 1921 was er sprake van een 50-50% financiering, de federale overheid betaalde 50% van een wegenproject als ook de staat 50% bijlegde. Een gevolg hiervan was ook dat binnen een aantal jaar alle staten een brandstofaccijns hadden ingevoerd om die 50% financiering te kunnen maken.

In 1922 werd de zogenaamde Pershing Map uitgewerkt, het eerste nationale wegenplan. Dit had voornamelijk een militaire achtergrond, uit de eerste wereldoorlog werd duidelijk dat de behoeften van het Amerikaanse leger niet alleen per spoorlijn kon worden uitgevoerd, maar dat een grootschalig wegennet nodig was voor snelle verplaatsingen van troepen en materieel. De Pershing Map omvatte 126.000 kilometer weg, waarvan het grootste deel later is aangelegd, vaak als Interstate Highway.

Aangezien de Pershing Map vooral uitging van de toen aanwezige industrie en de defensie van de grens met Mexico, werden sommige regio's ondergewaardeerd, met name het zuidoosten van de Verenigde Staten, waar destijds nauwelijks industrie was en waar minder militaire aanwezigheid was door het ontbreken van landsgrenzen. De Pershing Map was de eerste officiële topografische wegenkaart van de Verenigde Staten en was 32 voet (bijna 10 meter) lang.

De wet uit 1921 werd uiteindelijk opgevolgd door diverse kortdurende wetten, uiteindelijk culminerend in de beroemde Federal Aid Highway Act of 1956 waaronder het Interstate Highway programma werd uitgevoerd, 's werelds grootste wegenplan in de 20e eeuw.

Referenties


Federale wegenwetten in de Verenigde Staten

Federal Aid Road Act of 1916Federal Aid Highway Act of 1921Federal-Aid Highway Act of 1944Federal Aid Highway Act of 1956Federal-Aid Highway Act of 1968Federal-Aid Highway Act of 1973Intermodal Surface Transportation Efficiency Act (1991)