Fietsstrook

Uit Wegenwiki
Versie door Aswnl (overleg | bijdragen) op 28 dec 2007 om 10:28 (Nieuwe pagina: Een '''fietsstrook''' is een gemarkeerde rijstrook van de rijbaan die is voorbehouden aan fietsers, en daarmee wat anders dan een fietspad. Een fietsstrook is herkenbaar aan een ...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een fietsstrook is een gemarkeerde rijstrook van de rijbaan die is voorbehouden aan fietsers, en daarmee wat anders dan een fietspad.

Een fietsstrook is herkenbaar aan een doorgetrokken of onderbroken markering, en de toepassing van fietssymbolen op de strook. Gemotoriseerd verkeer en bromfietsers zijn niet toegestaan op fietsstroken, met uitzondering van kortstondig gebruik bij onderbroken markering als de verkeerssituatiee dat vereist. Fietsstroken kunnen een afwijkende kleur verharding hebben, bijvoorbeeld rood. Fietsstroken kunnen enkel worden toegepast wanneer de resterende breedte op de rijloper voldoende is om een file met de ontwerpsnelheid rijdende motorvoertuigen in beide rijrichtingen kan worden afgewikkeld zonder dat deze file noodzakelijkerwijs van de fietsstrook gebruik hoeft te maken. Mede door het beschermde statuut van de fietsstrook draagt deze bij aan de verkeersveiligheid van het langzaam verkeer.

Veelal wordt een fietssuggestiestrook ten onrechte aangeduid als een fietsstrook. De fietssuggestiestrook mag ten alle tijde worden bereden door gemotoriseerd verkeer. Zeker in het [[Duurzaam Veilig (DV)|DV]-concept wordt de fietssuggestiestrook gebruikt bij [ETW (DV)|erftoegangswegen (ETW)]als een vorm van het optisch versmallen van de rijbaan, maar waar de resterende ruimte voor het gemotoriseerd verkeer zodanig klein is dat gebruik van de fietssuggestiestrook door ander verkeer ronduit noodzakelijk is voor de doorstroming. De fietser wordt meet de fietssuggestiestrook bij de ETW gebruikt als een levende verkeersremmer. De fietssuggestiestrook biedt daarmee vooral een vorm van schijnveiligheid ten opzichte van een volwaardigee fietsstrook. In veel gemeenten wordt op ETW's ten onrechte een fietssymbool afgebeeld op fietssuggestiestroken.