Hoofdmenu openen
Flag of Gabon.svg
Gabon
Gabon.png
Hoofdstad Libreville
Oppervlakte 267.745 km²
Inwonertal 1.980.000
Lengte wegennet 878 km
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode G

Gabon, formeel de Gabonese Republiek (Frans: République gabonaise) is een land in centraal Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en is bijna 7 keer zo groot als Nederland en telt 2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Libreville.

Inhoud

Inleiding

Geografie

Gabon is gelegen in het westelijk deel van Centraal-Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Het land grenst kloksgewijs aan Equatoriaal Guinea, Kameroen en de Republiek Congo. Het land meet maximaal 650 kilometer van west naar oost en 700 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Libreville ligt in het noordwesten aan de Atlantische kust.

Een groot deel van Gabon bestaat uit zeer dichte jungle, slechts beperkte regio's zijn niet dichtbebost, met name in het uiterste oosten en twee stroken in het zuiden. De kustregio bestaat hoofdzakelijk uit lagunes en moerasland. Een belangrijke feature is het estuarium van Gabon, waar de hoofdstad Libreville aan is gelegen. Grote delen van Gabon zijn vlak tot heuvelachtig, het hoogste punt is de 1070 meter hoge Mont Bengoué in het noordoosten. De voornaamste rivier is de Ogooué, die door het gehele midden van het land stroomt.

Gabon heeft een vochtig tropisch klimaat, er valt 2000 tot 3000 mm neerslag per jaar, wat Gabon tot één van de natste regio's ter wereld maakt, bijna alle maanden kennen overvloedige neerslag, met uitzondering van juni tot augustus, wanneer er weinig neerslag valt. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Libreville ligt het gehele jaar tussen 26 en 30 °C.

Demografie

Het inwonertal van Gabon groeide van ongeveer 500.000 in 1950 naar 1,2 miljoen in 2000 en circa 2 miljoen tegenwoordig. Het land heeft één grote stad, de hoofdstad Libreville die circa 700.000 inwoners telt, waar ongeveer een derde van alle Gabonezen woont. De enige andere grotere steden zijn Port-Gentil en Franceville. Gabon geldt als één van de dunstbevolkte landen van Afrika.

De bevolking van Gabon is grotendeels van Bantu afkomst, met circa 40 verschillende etnische groepen. De meeste etnische groepen leven door elkaar, de scheidslijnen zijn minder sterk dan elders in Afrika. In Gabon is geen officiële taal, het Fang is de grootste inheemse taal dat door ruim 30% van de bevolking als moedertaal wordt gesproken. Ongeveer 80% van de bevolking spreekt het Frans, dat vooral in opkomst was na de Tweede Wereldoorlog.

Economie

Gabon geldt als één van de meer ontwikkelde landen in Afrika, de economie wordt gedomineerd door de olie-industrie, de olie-inkomsten beslaan ongeveer de helft van de overheidsbegroting. In tegenstelling tot buurland Equatoriaal Guinea profiteert de bevolking in Gabon in wat grotere mate van de olie-inkomsten De inkomensongelijkheid is echter groot. De olie-inkomsten zijn krimpend en de regering is bezig met de transitie naar een economie zonder grote olie-inkomsten. Het land heeft echter een weinig diverse economie, er is weinig industrie en grondstoffen worden behalve olie weinig geëxploiteerd.

Geschiedenis

In de 15e eeuw kwamen de eerste Europeanen in de regio die nu Gabon is. Het gebied stond in eerste instantie onder Portugese invloed, wat in de 18e eeuw werd afgestaan aan Spanje, dit was wat nu Equatoriaal Guinea is. De Spanjaarden ontwikkelden het vasteland echter niet, waardoor de Franse invloed toenam. Eind 19e eeuw werd de stad Franceville gesticht. In 1885 werd het gebied officieel een Franse kolonie. Het gebied werd door de Fransen echter slechts beperkt ontwikkeld. In 1910 was het één van de vier territoria van Frans Equatoriaal Afrika. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen de geallieerden de regio binnen omdat de kolonies werden bestuurd door Vichy-Frankrijk.

In 1960 werd Gabon onafhankelijk van Frankrijk. Het land heeft sindsdien slechts enkele presidenten gekend, het land stond 42 jaar lang onder bestuur van de dictator Omar Bongo tussen 1967 en 2009. In de jaren '70 werd olie ontdekt en kon de regering veel geld uitgeven, het meeste daarvan ging naar de Trans-Gabon Railway, een 669 kilometer lange spoorlijn van Libreville aan de kust tot Franceville in het zuidoosten. De spoorlijn werd in 1987 voltooid.

Wegennet

Gabon is één van de dunbevolkste landen van Afrika, en ruim een derde van de inwoners woont in en rond de hoofdstad Libreville. Het spreekt voor zich dat het wegennet hierdoor ook beperkt is, er zijn feitelijk drie hoofdassen, vanaf Libreville naar de grens met de Republiek Congo, waarvan de noord-zuidroute naar de grens met Kameroen afsplitst, evenals de weg naar Franceville. De verharde wegen zijn doorgaans in redelijke staat, maar de zware regenval en het tropische klimaat eist de tol van het wegdek. Buiten deze drie assen lopen amper wegen, zeker geen verharde. Met name kustregio ligt bijzonder geïsoleerd.

Er is één autosnelweg in Gabon, de 30 kilometer lange bypass van Libreville (A1). Deze weg telt 2x2 rijstroken, en bestaat half uit ongelijkvloerse kruisingen, en half uit later toegevoegde kruispunten, waardoor de snelweg af en toe is onderbroken door een verkeerslicht. Vanuit Libreville loopt maar één weg naar de rest van het land, de N1. Deze weg is regelmatig van uitstekende kwaliteit.[1][2]

  Route nationales in Gabon  

N1N2N3N4N5N6

A1


Wegnummering

Er zijn vier wegnummerlagen in Gabon, de Autoroutes (A), Route Nationales (N), Route Regionales (R) en Route Locales (L). Het hoofdwegennet is uiteraard de N-wegen, en zijn doorgaans van goede kwaliteit. R en L wegen zijn vaak onverhard. Het N-wegennet vormt een radiaal systeem vanuit het westen, met aftakkingen naar de meeste regio's van Gabon. De N5 is een shortcut voor de N2.

Routes

  • N1 Libreville - Moumbé (gr. Rep. Congo): 560 km
  • N2 Bifoun - Nkolmengboua (gr. Kameroen): 500 km
  • N3 Afémbé - Franceville: 500 km
  • N4 Viatlé - Ékata (gr. Rep. Congo): 460 km
  • N5 Kougouleu - Bibas: 270 km
  • N6 Mayumba - Ndendé - Lastoursville: 590 km

Bewegwijzering

Er is weinig bekend van bewegwijzering in Gabon. Waarschijnlijk is het naar Frans model, zoals overal in de voormalige Franse kolonies voorkomt.

Referenties