Gabon

Uit Wegenwiki
Versie door Tobias (overleg | bijdragen) op 22 okt 2014 om 21:44 (categorie aangepast)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Gabon.svg
Gabon
Gabon.png
Hoofdstad Libreville
Oppervlakte 267.745 km²
Inwonertal 1.475.000
Lengte wegennet 878 km
Lengte snelwegennet 30 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode G

Gabon is een middelgroot land in centraal Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en is bijna 7 keer zo groot als Nederland en telt 1,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Libreville.

Inleiding

Gabon omvat een stuk van de westkust van Afrika, en grenst in het noorden aan Equatoriaal Guinea en Kameroen en in het oosten en zuiden aan de Republiek Congo. De hoofdstad Libreville ligt in het noordwesten van het land aan de kust. Daarbuiten zijn geen grotere steden, maar Port-Gentil aan de westkust en Franceville in het oosten zijn nog enigszins van belang. Het land meet 700 kilometer van noord naar zuid en maximaal 650 kilometer van oost naar west. Het land is voornamelijk vlak in het westen met ondoordringbare jungles. De westkust is vrijwel onbevolkt, afgezien van de regio Libreville. Het binnenland is evenmin dichtbevolkt en bestaat uit regenwouden met kleine hoogteverschillen. De Mont Bengoué is met 1.070 meter het hoogste punt.

Gabon werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk, waarna een korte dictatuur volgde. Tegenwoordig is Gabon een stabiele democratie, en één van de welvarendste landen in de regio met een inkomen van $ 14.300 per inwoner, 10 keer zoveel dan in buurlanden. Dit komt voornamelijk door de olieproductie uit de kust, maar het inkomen is ongelijk verdeeld. Het Frans wordt wijdverbreid gesproken in Gabon.

Wegennet

Gabon is één van de dunbevolkste landen van Afrika, en ruim een derde van de inwoners woont in en rond de hoofdstad Libreville. Het spreekt voor zich dat het wegennet hierdoor ook beperkt is, er zijn feitelijk drie hoofdassen, vanaf Libreville naar de grens met de Republiek Congo, waarvan de noord-zuidroute naar de grens met Kameroen afsplitst, evenals de weg naar Franceville. De verharde wegen zijn doorgaans in redelijke staat, maar de zware regenval en het tropische klimaat eist de tol van het wegdek. Buiten deze drie assen lopen amper wegen, zeker geen verharde. Met name kustregio ligt bijzonder geïsoleerd.

Er is één autosnelweg in Gabon, de 30 kilometer lange bypass van Libreville (A1). Deze weg telt 2x2 rijstroken, en bestaat half uit ongelijkvloerse kruisingen, en half uit later toegevoegde kruispunten, waardoor de snelweg af en toe is onderbroken door een verkeerslicht. Vanuit Libreville loopt maar één weg naar de rest van het land, de N1. Deze weg is regelmatig van uitstekende kwaliteit.[1][2]

Flag of Gabon.svg Route nationales in Gabon Flag of Gabon.svg

N1N2N3N4N5N6

A1


Wegnummering

Er zijn vier wegnummerlagen in Gabon, de Autoroutes (A), Route Nationales (N), Route Regionales (R) en Route Locales (L). Het hoofdwegennet is uiteraard de N-wegen, en zijn doorgaans van goede kwaliteit. R en L wegen zijn vaak onverhard. Het N-wegennet vormt een radiaal systeem vanuit het westen, met aftakkingen naar de meeste regio's van Gabon. De N5 is een shortcut voor de N2.

Routes

  • N1 Libreville - Moumbé (gr. Rep. Congo): 560 km
  • N2 Bifoun - Nkolmengboua (gr. Kameroen): 500 km
  • N3 Afémbé - Franceville: 500 km
  • N4 Viatlé - Ékata (gr. Rep. Congo): 460 km
  • N5 Kougouleu - Bibas: 270 km
  • N6 Mayumba - Ndendé - Lastoursville: 590 km

Bewegwijzering

Er is weinig bekend van bewegwijzering in Gabon. Waarschijnlijk is het naar Frans model, zoals overal in de voormalige Franse kolonies voorkomt.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan