Grevelingendam

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grevelingendam
NLN059.svg
Grevelingendam.jpg
Kruist Grevelingenmeer / Krammer
Lengte 5.800 meter
Openstelling 1965
Intensiteit 14.800 mvt/dag
Locatie kaart

De Grevelingendam is een dam in Nederland, gelegen tussen de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Over de 5,8 kilometer lange dam verloopt de N59.

Kenmerken

De Grevelingendam is 5,8 kilometer lang en verbindt de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De dam scheidt het Grevelingenmeer van het Krammer, dat feitelijk een onderdeel is van de Oosterschelde, en een deel van het Volkerak. Op ongeveer driekwart van de route vanuit Zeeland gezien sluit de Philipsdam aan, waarover de N257 loopt. Beide wegen kruisen ongelijkvloers. De N59 over de Grevelingendam is een autoweg, daarnaast loopt een parallelweg voor langzaam verkeer. De breedte van de dam zelf is veelal zo'n 100 meter, maar op een aantal plekken is de dam aanzienlijk breder door delen van het Krammer die bij eb droogvallen. De dichtstbijzijnde plaats aan de Zeeuwse zijde is Bruinisse, aan de Zuid-Hollandse zijde ligt Oude-Tonge. Bij Bruinisse is een sluizencomplex, de Grevelingensluis. De N59 heeft hier twee aparte routes, zodat verkeer bij een sluispassage door kan blijven rijden via een alternatieve slinger.

Geschiedenis

De Grevelingendam is één van de oudere bouwwerken van de Deltawerken. De aanleg ervan begon in 1958. De bouw duurde langer dan verwacht vanwege diverse tegenslagen en de dam werd op 1 april 1965 geopend. In eerste instantie was de Grevelingendam een dam door zee, het Grevelingen was nog tot 1971 een zeearm, totdat de Brouwersdam gereedkwam en het Grevelingenmeer ontstond.

Referenties


Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug