Haringvlietbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haringvlietbrug
NLA029.svg
Haringvlietbrug.jpg
Overspant Haringvliet
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.220 meter
Hoofdoverspanning 8 x 106 meter
Hoogte brugdek 13,3 meter
Openstelling 20-07-1964
Verkeersintensiteit 64.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Haringvlietbrug is een brug in Nederland, gelegen in de autosnelweg A29 ten zuiden van Rotterdam. De brug scheidt het Haringvliet van het Hollands Diep en verbindt de Hoekse Waard met het Hellegatsplein. De brug is 1.220 meter lang.

Kenmerken

De Haringvlietbrug is een platte brug die bestaat uit verschillende segmenten met diverse pijlers in het water. De brug is beweegbaar en gaat elk uur open voor de scheepvaart. De Haringvlietbrug telt 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. Aan de oostkant van de Haringvlietbrug gaat lokaal en langzaam verkeer gescheiden van het snelverkeer over de brug. Direct ten zuiden van de brug bevindt zich het knooppunt Hellegatsplein. Via de Hellegatsdam is er een verbinding met Goeree-Overflakkee, terwijl de A29 over de Volkeraksluizen verder naar Noord-Brabant gaat. De Haringvlietbrug en de noordelijker gelegen Heinenoordtunnel zijn belangrijke kunstwerken op de forenzenroute tussen Goeree-Overflakkee en Rotterdam. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Numansdorp en Willemstad. De Haringvlietbrug is onderdeel van rijksweg 4, maar is bewegwijzerd als A29.

Geschiedenis

De bouw van de Haringvlietbrug in 1964.

De regio was vroeger slecht verbonden met de rest van Nederland door de vele grote rivieren en zijarmen in het gebied, zoals het Hollands Diep, het Haringvliet en het Volkerak. De enige doorgaande verbinding was de oostelijker gelegen Moerdijkbrug. Het Haringvliet was destijds een zeearm. De Haringvlietbrug is begin jaren '60 aangelegd en op 20 juli 1964 opengesteld door het verkeer.[1][2] Indertijd waren de werkzaamheden nog niet afgerond, verkeer reed met twee rijstroken over de brug met een slinger in de rijbaan op de brug tussen de werkterreinen. Later is de brug volledig met 2x2 rijstroken geopend. Men kan het verouderde ontwerp van de Haringvlietbrug als autosnelweg nog goed waarnemen, want pas vanaf midden jaren '60 werden snelwegen op een ruimer alignement met volwaardige vluchtstroken gebouwd ter plekke van kunstwerken. De brug doet daardoor enigszins claustrofobisch aan omdat hij erg smal is. De Haringvlietbrug liep over zee tot de westelijker gelegen Haringvlietdam in 1970 gereedkwam.

De Haringvlietbrug in 2013.

Tol

Het tolstation van de Haringvlietbrug.

De Haringvlietbrug was oorspronkelijk een tolweg, geëxploiteerd door de Brugverbinding Haringvliet N.V. De tol bedroeg in 1964 3,50 gulden voor personenauto's, 6 gulden voor een kleine vrachtwagen en 10 gulden voor een grote vrachtwagen. Al na een jaar werd er gesproken over het verlagen van de toltarieven omdat de hoeveelheid verkeer groter was dan voorzien. Per 1 januari 1968 is de tol voor personenauto's verlaagd naar 2,50 gulden en per 1 januari 1970 naar 2 gulden. Sinds 1 juli 1975 is de brug tolvrij en overgenomen door Rijkswaterstaat.

Latere ontwikkelingen

In 2016 zijn 140 draagbalken van het brugdeel waarover de parallelweg loopt vervangen.[3]

Toekomst

De Haringvlietbrug is één van de stalen bruggen van de rijkswegen die beoordeeld wordt op de constructieve veiligheid. In 2017 was het oordeel dat binnen 15 jaar maatregelen nodig zijn. Hoe deze ingevuld gaan worden is niet bekend, het kan gaan om een versterking of vervanging van de brug, evenals een vervanging van de val. Tegen die tijd is de brug bijna 70 jaar oud.

Verkeersintensiteiten

In 1990 reden dagelijks 25.000 voertuigen over de Haringvlietbrug,[4] die destijds ruimschoots tegen het verkeersaanbod opgewassen was en brugopeningen geen groot probleem waren. In 2001 was dit gestegen naar 42.000 voertuigen en 45.000 voertuigen in 2006.[5][6] In 2015 reden dagelijks 54.400 voertuigen over de brug.[7] In 2019 reden dagelijks 64.400 voertuigen over de brug.

Referenties

Bruggen, tunnels en dammen in Zeeland en Zuid-Holland-Zuid

BrouwersdamGrevelingendamHaringvlietbrugHaringvlietdamHellegatsdamKrammerbrugOesterdamOosterscheldekeringPhilipsdamSluiskiltunnelTholensebrugVeerse GatdamVlaketunnelWesterscheldetunnelZandkreekdamZeelandbrug