Havøysundbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 20 okt 2018 om 20:31
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havøysundbrua
link={{{nummer}}}
Havøysundbrua.jpg
Overspant Havøysund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 293 meter
Hoofdoverspanning 124 meter
Hoogte brugdek 23 meter
Openstelling 1986
Verkeersintensiteit 450 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Havøysundbrug (Noors: Havøysundbrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen bij Havøysund in Finnmark. Het wordt beschouwd als de noordelijkste brug ter wereld.

Kenmerken

De Havøysundbrug is een betonnen kokerbrug die volgens de vrije voorbouwmethode is aangelegd. De brug is in totaal 293 meter lang en heeft een hoofdoverspanning van 124 meter. Het brugdek ligt 23 meter boven het Havøysund, een smalle zeestraat tussen het vasteland en het eiland Havøya. De brug heeft een smalle rijbaan zonder twee gemarkeerde rijstroken. Aan de oostzijde is een smal voetpad. De brug is onderdeel van de fylkesvei 889, die ter plaatse in een bocht loopt. Vanaf de brug heeft men uitzicht over het dorp Havøysund, de zeestraat en lage bergen rondom. Het eiland Havøya heeft windturbines.

Noordelijkste brug ter wereld

De Havøysundbrug wordt beschouwd als de noordelijkste brug van enige omvang ter wereld. De brug ligt op 70°59' noord. Er zijn wel noordelijker gelegen bruggen, maar geen daarvan hebben een omvang zoals de Havøysundbrug. Een 25 meter lange brug in Grise Fiord, Nunavut, Canada wordt genoemd als de meest noordelijke brug van de wereld.

Geschiedenis

De brug is aangelegd als onderdeel van een vaste wegverbinding vanaf Havøysund naar de rest van Noorwegen. De brug is in 1986 opengesteld, de gehele wegverbinding werd op 18 augustus 1988 officieel opengesteld door koning Olav V. Oorspronkelijk liep de riksvei 889 over de brug, sinds 2010 is dit de fylkesvei 889.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 450 voertuigen van de brug gebruik.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen