Hoofdmenu openen
Herrentunnel
B75.svg
Blank.png
Kruist Trave
Lengte 866 meter
Openstelling 26-08-2005
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Herrentunnel is een boortunnel in Duitsland, gelegen in Lübeck.

Kenmerken

De Herrentunnel gaat onder de rivier de Trave door in het noorden van Lübeck. De tunnel heeft een totale lengte van 866 meter en bestaat uit verschillende constructiemethoden. Het centrale tunneldeel is een schildtunnel met een lengte van 780 meter. Deze heeft twee buizen met een diameter van 10,4 meter en is geboord met een tunnelboormachine. De rest bestaat uit een open bouwput. Door de tunnel loopt de B75 vanaf Lübeck naar Travemünde. De tunnel heeft een lokaal belang, doorgaand verkeer gebruikt de A1. De tunnel is onderdeel van een tolweg. De tolweg is in totaal 2.125 meter lang en sluit aan de noordzijde op het eindpunt van de A226 aan.

Geschiedenis

Ter plekke stond sinds 1964 de Herrenbrücke, een grote basculebrug, die een oudere draaibrug verving. Deze brug bleek eind jaren '90 in dermate slechte conditie dat alleen een volledige vervanging nog mogelijk was. Vanwege de scheepvaart op de Trave moest de brug frequent open en een vaste verbinding werd bestudeerd. Duidelijk werd dat de Duitse overheid niet genoeg geld beschikbaar kon stellen voor een tunnel, dus werd een PPS-project opgezet met private financiering, de tweede van Duitsland na de Warnowtunnel in Rostock.

De aanbesteding van het project begon in 1997 met een Europese tender. Op 12 maart 1999 werd het concessiecontract gesloten, waarna in februari 2001 het planfeststellungsbeschluss volgde. Enkele maanden later begon de aanleg van de tunnel, die midden 2005 gereed was. Op 26 augustus 2005 is de tunnel in gebruik genomen. De tolconcessie loopt tot 2035, daarna wordt het beheer aan de stad Lübeck overgedragen. Of de tunnel dan tolvrij wordt is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

De exacte verkeersintensiteiten van de tunnel zijn niet bekend. Eind 2005 reden gemiddeld 21.000 voertuigen door de tunnel, minder dan waarop gerekend was.

Tol

De tunnel is een tolweg, in het beheer van Herrentunnel Lübeck GmbH & Co. KG.[1] De tol bedroeg in 2016 € 1,70 cash voor een personenauto. Voertuigen met een transponder krijgen korting. Er is een kortingsprogramma met een maandelijks abonnement waardoor slechts € 0,80 per passage betaald hoeft te worden.[2]

Referenties