Hoofdmenu openen
I-26.svg
I-26 TN map.png
I-26
Begin Kingsport
Einde Rice Bend
Lengte 55 mi
Lengte 89 km

De Interstate 26 is een Interstate Highway in de Amerikaanse staat Tennessee. De snelweg vormt een noord-zuidroute door het uiterste oosten van de staat, vanaf Kingsport tot aan Rice Bend op de grens met North Carolina. De route doet tevens de stad Johnson City aan. De I-26 is 89 kilometer lang.

Routebeschrijving

De I-26 begint in Kingsport op de grens met Virginia, vanwaar de US 23 noordwaarts gaat naar Weber City. De snelweg telt 2x2 rijstroken met soms een derde kruipstrook en voert door de steile heuvelruggen van de Appalachian Mountains. Bij Colonial Heights kruist men de Interstate 81, die naar Knoxville en Roanoke in Virginia voert. Daarna bedient de snelweg de stad Johnson City, en buigt vanuit een zuidoostelijke naar een zuidwestelijke richting. Dit deel van de route voert door een bebost dal, parallel aan de grens met North Carolina. De snelweg stijgt naar zo'n 1.175 meter boven zeeniveau bij Rice Bend op de grens met North Carolina. De Interstate 26 in North Carolina gaat dan verder naar Asheville.

Geschiedenis

De I-26 is in de jaren 60 tot 80 als de US 23 aangelegd tussen Kingsport en Asheville in North Carolina. Per 5 augustus 2003 is het nummer Interstate 26 noordwaarts verlengd vanaf Asheville via Johnson City en Kingsport naar de grens met Virginia. De voormalige I-181 tussen Johnson City en de I-81 kwam hiermee te vervallen.

Oorspronkelijk was het gepland om de Interstate 26 veel verder noordwestwaarts te verlengen naar Columbus in Ohio, via het zogenaamde Appalachian Development Highway System, een serie routes die opgewaardeerd moeten worden om de Appalachian Mountains beter bereikbaar te maken. Er zijn momenteel echter geen plannen om de I-26 in Virginia, Kentucky of Ohio aan te leggen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 22.000 voertuigen op de grens met Virginia, stijgend naar 25.000 voertuigen door Kingsport en maximaal 43.000 voertuigen tussen Kingsport en I-81. Het drukste punt ligt in Johnson City met 56.000 voertuigen per dag, daarna dalend naar 22.000 voertuigen. Op de grens met North Carolina rijden nog slechts 9.000 voertuigen per dag.[1]

Referenties

Interstates en US Highways in Tennessee

                

                            

ChattanoogaKnoxvilleMemphisNashville

  Interstate 26

TennesseeNorth CarolinaSouth Carolina