Hoofdmenu openen
Motorway.svg
-
Begin Jakarta
Einde Ciawi
Lengte 59 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Jakarta Inner Ring Road

Afslagsymbool.svg Cililitan

Afslagsymbool.svg Taman Mini

Knooppuntsymbool.svg Jakarta Outer Ring Road

Afslagsymbool.svg Cibubur

Afslagsymbool.svg Cimanggis

Afslagsymbool.svg Gunung Putri

Afslagsymbool.svg Citeureup

Afslagsymbool.svg Sentrul

Afslagsymbool.svg South Sentrul

Afslagsymbool.svg Bogor

Afslagsymbool.svg Ciawi

De Jagorawi Toll Road, van Jakarta-Bogor-Ciawi is een toll road in Indonesië. De snelweg vormt een noord-zuidverbinding tussen Jakarta en Ciawi, en is de oudste snelweg van het land. De snelweg is 59 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint ten zuidoosten van het centrum met een turbineknooppunt op de Jakarta Inner Ring Road, en voert zuidwaarts met 2x4 rijstroken. De snelweg voert door een groot bebouwd gebied, maar heeft relatief weinig aansluitingen. In het zuiden van Jakarta kruist men de Jakarta Outer Ring Road, waarna de snelweg 2x3 rijstroken telt en door de zuidelijke voorsteden loopt. Pas bij Bogor versmalt de snelweg naar 2x2 rijstroken, voert dan langs de oostkant van Bogor, en loopt recht op de ruim 3.000 meter hoge vulkaan Mount Gede af. Bij Ciawi eindigt de snelweg. Hoofdwegen gaan dan verder naar het zuiden van Java.

Geschiedenis

De Jagorawi Toll Road was de eerste snelweg van Indonesië. De bouw ervan begon in 1973, en was oorspronkelijk niet gepland als een tolweg. Pas toen de snelweg bijna gereed was, kwam het idee op om er een tolweg van te maken, om zodoende de financiële last niet op de Indonesische overheid te laten vallen. Twee weken voordat de snelweg werd opengesteld, kwam deze in concessie. Op 9 maart 1978 werd de snelweg door president Suharto opengesteld voor het verkeer. Alhoewel het de eerste snelweg was van Indonesië, is deze voor het doorgaande verkeer niet zo heel belangrijk, omdat het geen andere grote steden met Jakarta verbindt, zoals andere tolwegen op Java dat wel doen.

Referenties