Jonction Grunewald

Kreuz symbool.png
Jonction Grunewald
Jonction Grunewald.png
Kruisende wegen A1 LUX.svg A7 LUX.svg
Type trompet
Opengesteld 2002

De Jonction Grunewald (Uschloss Gréngewald) is een knooppunt in Luxemburg, gelegen aan de oostkant van de hoofdstad Luxembourg, waar de A1 de A7 kruist. Het knooppunt is vernoemd naar het Grünewald, een bos aan de oostkant van Luxembourg.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, met naar het westen een parallelstructuur naar de nabijgelegen aansluiting Kirchberg, die ook als trompetaansluiting is vormgegeven. In totaal is dit het grootste knooppuntcomplex van Luxembourg en tevens het nieuwste. De aansluitende snelwegen tellen allen 2x2 rijstroken. Ten zuiden van het knooppunt ligt de luchthaven van Luxembourg. De directe omgeving is sterk bebost en heuvelachtig. Het knooppunt ligt op 370 meter boven zeeniveau, het hoogste knooppunt van het land.

Geschiedenis

Alhoewel de A1 de eerste snelweg van het land was toen deze werd geopend in 1969 tussen Kirchberg en Senningerberg, is de Jonction Grunewald juist het jongste knooppunt van het land. Dit komt omdat de A7 hier pas in 2002 opende, als kort stompje tussen de A1 en de N11, amper een kilometer noordelijker. Met de vervollediging van de A7 naar Ettelbrück gaat het belang van het knooppunt toenemen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 40.000 voertuigen van de A1 langs Luxembourg gebruik. Van het stompje A7 maken dagelijks 20.000 voertuigen gebruik.

Referenties


knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz