Jonction Grunewald

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 16 okt 2010 om 22:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Knooppunt NL | knooppuntnaam = Jonction Grunewald | kaart= Jonction Grunewald.png | Kruisende wegen = 30px|link=A1 (Luxemburg) [[Afbeelding…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Jonction Grunewald
Jonction Grunewald.png
Kruisende wegen 30px 30px
Type trompet
Opengesteld 2002

Het Jonction Grunewald is een knooppunt in Luxemburg, gelegen aan de oostkant van de hoofdstad Luxembourg, waar de A1 de A7 kruist. Het knooppunt is vernoemd naar het Grünewald, een bos aan de oostkant van Luxembourg.

Inrichting

Het knooppunt is vormgegeven als een trompetknooppunt, met naar het westen een parallelstructuur naar de nabijgelegen aansluiting Kirchberg, die ook als trompetaansluiting is vormgegeven. In totaal is dit het grootste knooppuntcomplex van Luxemburg, en tevens het nieuwste. De aansluitende snelwegen tellen allen 2x2 rijstroken. Ten zuiden van het knooppunt ligt de luchthaven van Luxembourg. De directe omgeving is sterk bebost en heuvelachtig. Het knooppunt ligt op 370 meter boven zeeniveau, het hoogste knooppunt van het land.

Geschiedenis

Alhoewel de A1 de eerste snelweg van het land was toen deze werd geopend in 1969 tussen Kirchberg en Sennigerberg, is het Jonction Grunewald juist het jongste knooppunt van het land. Dit komt omdat de A7 hier pas in 2002 opende, als kort stompje tussen de A1 en de N11, amper een kilometer noordelijker.

Toekomst

Het knooppunt moet in de toekomst belangrijker worden wanneer in 2012 de A7 wordt opengesteld tussen Waldhof en Lorentzweiler.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 40.000 voertuigen van de A1 langs Luxembourg gebruik. Van het stompje A7 maken dagelijks 20.000 voertuigen gebruik.

knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz