Kaagbrug

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 17 nov 2022 om 17:19
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaagbrug
NLA044.svg
Kaagbrug.jpg
Overspant Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder
Rijstroken 2x2
Totale lengte 140 meter
Hoofdoverspanning 41 meter
Hoogte brugdek 4,75 meter
Openstelling 1939
Verkeersintensiteit 73.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kaagbrug is een basculebrug in de rijksweg A44 en vormt de grens tussen de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. De brug overspant de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder nabij de plaats Sassenheim.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een basculebrug met twee afzonderlijke kleppen en heeft aanbruggen die ook de parallelwegen langs de Ringvaart overspannen. Dit brengt de totale lengte van de brug op 140 meter. De A44 die over de brug heen loopt heeft 2x2 rijstroken zonder vluchtstroken. De brug is vrij krap bemeten en heeft betonnen barriers als middenafscheiding en als bescherming langs de zijkanten van de rijbanen. Vanwege de krappe brug is de maximumsnelheid 100 km/h op dit deel van de A44. Ten oosten van de Kaagbrug ligt de eveneens beweegbare brug in de Schiphollijn.

Geschiedenis

De brug is tegelijk aangelegd met de toenmalige rijksweg 4 tussen Amsterdam en Sassenheim. Eind jaren 60 werd de nieuwe rijksweg A4 ten oosten van Leiden opengesteld en werd het oude tracé van rijksweg 4, waar de Kaagbrug onderdeel van is, omgenummerd naar A44. In de jaren 30 waren de ontwerpeisen nog niet zo ruim als tegenwoordig. Vandaar dat de brug vrij krap is uitgevoerd en er geen vluchtstroken zijn.

In januari 2013 werd de brug enkele keren geplaagd door technische storingen. Doordat de brug niet meer wilde sluiten ontstonden er files op de aansluitende wegvakken. In 2008 is er in opdracht van Rijkswaterstaat groot onderhoud gepleegd aan de brug.

Toekomst

In oktober 2019 is door de Minister van Infrastructuur aangegeven dat de brug groot onderhoud zal krijgen. Wanneer dit groot onderhoud precies zal plaatsvinden en welke werkzaamheden dan worden uitgevoerd was op dat moment nog niet bekend. In 2022 werd gesproken over een complete vervanging vanaf medio 2025.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 70.100 voertuigen over de brug.[2] In 2019 lag dit op 73.400 voertuigen per dag.

Externe links

Referenties