Kallestadsundbrug

Kallestadsundet bru
Fylkesvei 5406.svg
Blank.png
Overspant Veafjord
Rijstroken 1x1
Totale lengte 345 meter
Hoofdoverspanning ~158 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1985
Verkeersintensiteit 100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kallestadsundbrug (Noors: Kallestadsundet bru) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen in Hordaland.

Kenmerken

De Kallestadsundbrug is een 345 meter lange betonnen kokerbrug. De hoofdoverspanning is circa 158 meter lang. Het grootste deel van de brug is een kokerbrug, maar een klein deel van de aanbrug aan de oostzijde is een liggerbrug. De brug heeft een smal brugdek met geen twee gemarkeerde rijstroken. De brug overspant het Kallestadsund, een amper 150 meter brede zeestraat tussen het vasteland en het eiland Osterøy. Over de brug verloopt de fylkesvei 5406. De brug ontsluit een aantal buurtschappen op het oosten van Osterøy maar geeft geen toegang tot de rest van het eiland. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is naar verluidt in 1985 geopend en was de eerste brug naar het grote eiland Osterøy (330 km²). De brug heeft echter alleen een functie voor lokaal bestemmingsverkeer, aan de kant van Osterøy loopt de weg na een aantal kilometer dood. In 1997 opende de veel grotere Osterøybrug als tweede brug naar het eiland, die een veel bevolkter deel van het eiland ontsluit. Alhoewel er maar 5 kilometer weg ontbreekt tussen de Kallestadsundbrug en de rest van het wegennet van Osterøy moet het verkeer bijna 100 kilometer omrijden. Tot 2019 was de brug genummerd als de Fv. 341.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 100 voertuigen van de brug gebruik, het is één van de minst gebruikte grote bruggen in Zuid-Noorwegen.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen