Kanaltunnel Rendsburg: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 23: Regel 23:
 
===Renovatie===
 
===Renovatie===
  
In augustus 2011 begonnen grootschalige renovatiewerkzaamheden aan de tunnel, waarbij telkens één buis gesloten was met tegenverkeer in de andere buis.<ref>[http://www.kanaltunnel-rd.de/bautagebuch/ Modernisierung Kanaltunnel Rendsburg | kanaltunnel-rde.de]</ref> Oorspronkelijk was gepland dat de renovatie 2,5 jaar zou duren en eind 2013 afgerond kon worden. De renovatiewerkzaamheden duren echter jaren langer dan verwacht, met een geplande oplevering medio 2019.<ref>[http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Kanaltunnel-wird-und-wird-nicht-fertig,kanaltunnel168.html Kanaltunnel wird und wird nicht fertig | ndr.de]</ref> De werkzaamheden zorgen voor extreme verkeersoverlast. In 2013 waren grote bereikbaarheidsproblemen omdat de enige andere kanaalkruising, de [[Rader Hochbrücke]] van de A7 acuut afgesloten moest worden vanwege ontdekte schade.
+
In augustus 2011 begonnen grootschalige renovatiewerkzaamheden aan de tunnel, waarbij telkens één buis gesloten was met tegenverkeer in de andere buis.<ref>[http://www.kanaltunnel-rd.de/bautagebuch/ Modernisierung Kanaltunnel Rendsburg | kanaltunnel-rde.de]</ref> Oorspronkelijk was gepland dat de renovatie € 25 miljoen zou kosten, 2,5 jaar zou duren en eind 2013 afgerond kon worden. De renovatiewerkzaamheden duren echter jaren langer dan verwacht, met een geplande oplevering in eind 2020.<ref>[https://www.kanaltunnel-rd.de/aktuelles/detail/tunnelsanierung-bilanz-zum-jahresabschluss/ Tunnelsanierung: Bilanz zum Jahresabschluss | kanaltunnel-rd.de]</ref><ref>[http://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Kanaltunnel-wird-und-wird-nicht-fertig,kanaltunnel168.html Kanaltunnel wird und wird nicht fertig | ndr.de]</ref> De werkzaamheden zorgen voor extreme verkeersoverlast. In 2013 waren grote bereikbaarheidsproblemen omdat de enige andere kanaalkruising, de [[Rader Hochbrücke]] van de A7 acuut afgesloten moest worden vanwege ontdekte schade. De renovatie kostte met €90 miljoen bijna vier keer zo veel als oorspronkelijk geraamd.<ref>[https://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Kanaltunnel-Verwaltung-zufrieden-Wirtschaft-nicht,kanaltunnel242.html Kanaltunnel: Verwaltung zufrieden, Wirtschaft nicht | ndr.de]</ref><ref>[https://www.ndr.de/nachrichten/schleswig-holstein/Rendsburger-Kanaltunnel-Kosten-steigen-erneut,kanaltunnel256.html Rendsburger Kanaltunnel: Kosten steigen erneut | ndr.de]</ref>
  
 
==Verkeersintensiteiten==
 
==Verkeersintensiteiten==

Huidige versie van 6 jan 2020 om 20:35

Kanaltunnel Rendsburg
B77.svg
B77 Rendsburg tunnel Nord-Ostseekanal.jpg
Kruist Nord-Ostsee-Kanal
Lengte 640 meter
Openstelling 25-07-1961
Intensiteit 24.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Kanaltunnel Rendsburg is een afzinktunnel in Duitsland, gelegen in Rendsburg in Schleswig-Holstein.

Kenmerken

De tunnel gaat onder het Nord-Ostseekanal in het stadje Rendsburg door. De tunnel is in totaal 1.277,93 meter lang, met een gesloten lengte van 640 meter. De tunnel bestaat uit twee buizen met 2x2 rijstroken van de B77. De rijbanen liggen 20 meter onder het waterniveau. Het middelste tunnelsegment van 140 meter lengte is nabij gebouwd en afgezonken. De overige delen zijn als open bouwput aangelegd. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

In de jaren '50 was de B77 de primaire route vanaf Hamburg naar Flensburg. Ter plekke lag een draaibrug over het Nord-Ostsee-Kanal. Midden jaren '50 werd besloten dat een vaste oeververbinding noodzakelijk was. De tunnel ging vervolgens op 23 november 1957 in aanleg. Op 17 maart 1959 is het centrale tunnelsegment afgezonken. Op 25 juli 1961 werd de tunnel opengesteld voor het verkeer. Het was de eerste afzinktunnel van Duitsland en tevens één van de eerste in Europa buiten Nederland. De bouwkosten bedroegen destijds 60 miljoen mark. De tunnel verwerkte ruim 10 jaar het doorgaande noord-zuidverkeer in Schleswig-Holstein, tot in 1972 de A7 langs Rendsburg werd opengesteld. Sindsdien verwerkt de tunnel voornamelijk lokaal en regionaal verkeer.

Renovatie

In augustus 2011 begonnen grootschalige renovatiewerkzaamheden aan de tunnel, waarbij telkens één buis gesloten was met tegenverkeer in de andere buis.[1] Oorspronkelijk was gepland dat de renovatie € 25 miljoen zou kosten, 2,5 jaar zou duren en eind 2013 afgerond kon worden. De renovatiewerkzaamheden duren echter jaren langer dan verwacht, met een geplande oplevering in eind 2020.[2][3] De werkzaamheden zorgen voor extreme verkeersoverlast. In 2013 waren grote bereikbaarheidsproblemen omdat de enige andere kanaalkruising, de Rader Hochbrücke van de A7 acuut afgesloten moest worden vanwege ontdekte schade. De renovatie kostte met €90 miljoen bijna vier keer zo veel als oorspronkelijk geraamd.[4][5]

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 24.700 voertuigen door de tunnel, echter op drukke dagen rijden tot 50.000 voertuigen door de tunnel.

Referenties