Kiribati

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 16 jul 2016 om 08:43 (Inleiding)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Kiribati.svg
Kiribati
Kiribati.png
Hoofdstad Bairiki
Oppervlakte 811 km²
Inwonertal 104.000
Lengte wegennet 670 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode KIR

Kiribati is een eilandnatie in het midden van de Pacifische Oceaan. Het land bestaat uit 32 atollen met een gezamenlijke landoppervlakte van 811 km². Het land telt 104.000 inwoners en de hoofdstad is Tarawa, ook wel Bairiki genaamd.

Inleiding

Het land is gelegen in het midden van de Pacifische Oceaan, ten zuiden van de Marshall Islands, ten noordoosten van de Solomon Islands en ten noorden van Tuvalu. De hoofdstad Baikiri ligt 3.600 kilometer ten noordoosten van Australië. Het land bestaat uit 32 atollen, laaggelegen eilanden, met een gezamenlijke landoppervlakte van 811 km². Het gehele land is echter verspreid over een 3,5 miljoen vierkante kilometer deel van de Pacifische Oceaan. Er ligt meer dan 4.000 kilometer tussen de verst van elkaar gelegen eilanden die tot Kiribati behoren. Het hoogste punt ligt op het Banaba-eiland met 81 meter boven zeeniveau.

Kiribati werd in 1979 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en is een democratisch land. Overbevolking op de kleine atollen is soms een probleem. Het land is één van de armste ter wereld omdat er amper grondstoffen zijn, en landbouw moeilijk is vanwege verzilting. Het inkomen ligt op $ 6.000 per inwoner, mede dankzij internationale hulp. Het toerisme is van belang voor Kiribati, maar de eilanden liggen geografisch geïsoleerd.

Wegennet

Het wegennet van Kiribati is extreem beperkt. Dit komt omdat de eilanden atollen zijn met weinig landoppervlak. Op de bewoonde eilanden loopt meestal maar één weg die de bevolkingscentra verbindt. De wegen zijn enkelbaans en men rijdt links. Er zijn geen autosnelwegen in Kiribati. Een belangrijk bouwwerk is een 3 kilometer lange causeway tussen Bairiki en Betio. Bruggen zijn soms van hout. De wegen op de minder bewoonde eilanden zijn vaak onverhard. Het eiland Kiritami heeft de grootste oppervlakte, en ligt circa 3.500 kilometer ten oosten van Bairiki. Hier is één verharde weg van de luchthaven naar het dorp London. Dit eiland ligt aanzienlijk dichter bij Hawaii dan bij de rest van Kiribati. Er zijn geen veerdiensten tussen de meeste eilanden vanwege de lange reistijden en grote afstanden. Vervoer gaat voornamelijk met vliegtuigen.

Wegnummering

Daar de meeste atollen maar één of twee wegen hebben, is er geen wegnummering in Kiribati.

Bewegwijzering

Er is waarschijnlijk geen bewegwijzering in Kiribati omdat de meeste eilanden maar één of twee plaatsen hebben.

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu