Knooppunt Antwerpen-Centrum

Uit Wegenwiki
Versie door Tobias (overleg | bijdragen) op 18 jan 2015 om 18:11 (Categorie voor iedere autosnelweg)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Antwerpen-Centrum
KP Antwerpen-Centrum.png
Kruisende wegen R1 BE.svgA112 BE.svg
Type turbine
Opengesteld ?

Het knooppunt Antwerpen-Centrum is een knooppunt in België, vormgegeven als een soort van turbineknooppunt. Hier sluit de R1 aan op de A112.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de stad Antwerpen.

Configuratie

Het knooppunt Antwerpen-Centrum is een soort van turbineknooppunt waarbij de R1 de A112 kruist. Het knooppunt is geen zuiver turbineknooppunt, maar heeft een enigszins afwijkende vorm. Ook ontbreekt de relatie tussen de R1 en de A112 in noordelijke richting. Deze relatie wordt afgewikkeld via afrit 5a, die via de R10 aansluit op de N113, waar de A112 in noordelijke richting in overgaat.

Geschiedenis

In de jaren '60 van de 20e eeuw is men begonnen met de bouw van de ring van Antwerpen. Uiteindelijk is in 1970 de R1 grotendeels voltooid. Destijds was de A112 nog niet aangelegd, dus er was nog geen sprake van een knooppunt. Het exacte bouwjaar van het knooppunt is onbekend.

Referenties


Knooppunten in België

Vlaanderen: AalbekeAntwerpen-CentrumAntwerpen-HavenAntwerpen-NoordAntwerpen-OostAntwerpen-WestAntwerpen-ZuidBeverenBruggeDestelbergenGent-CentrumGroot-BijgaardenHeverleeJabbekeKnokke-HeistKortrijk-WestKortrijk-ZuidLeonardkruispuntLummenMachelenMerelbekeMoorseleRanstSint-Stevens-WoluweStrombeek-BeverWilrijk-ValaarZaventemZelzate-WestZwijnaarde

Wallonië: ArquennesBatticeBois-d'HaineCharleroi-NordCharleroi-SudCheratteDaussoulxFamilleureuxFexhe-SlinsGouyGrâce-HollogneHaut-IttreHautrageHauts-SartsHeppigniesHoudeng-GœgniesJemappesLoncinMarcinelleMarquainNeufchâteauThiméonTournaiVottemVille-sur-Haine