Knooppunt De Liemers

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
De Liemers
KP Oudbroeken.jpg
Kruisende wegen NLA012.svgNLA015.svg
Type half ster
Opengesteld 2021

Het knooppunt De Liemers is een toekomstig knooppunt in Nederland, gelegen in de provincie Gelderland. Hier moet de doorgetrokken A15 op de A12 aansluiten. Het knooppunt is gepland tussen Duiven en Zevenaar.[1]

Naamgeving

Het knooppunt wordt vernoemd naar de streek waarin het ligt, de Liemers. De Liemers is het gebied tussen de Rijn, IJssel en Oude IJssel, tot de grens met Duitsland. Op 8 maart 2017 is bij het vaststellen van het tracébesluit bekendgemaakt dat het knooppunt "De Liemers" gaat heten[2].

Tijdens de planvorming werd ook de naam knooppunt Oudbroeken gebruikt, naar de ter plaatse gelegen bestaande verzorgingsplaats Oudbroeken.

Kenmerken

Het ontwerp van het knooppunt De Liemers volgens het ontwerp-tracébesluit van 2015.

In het ontwerp-tracébesluit is gekozen om het knooppunt te realiseren op de locatie van de huidige verzorgingsplaats Oudbroeken, die zal komen te vervallen bij de aanleg van het knooppunt. Het knooppunt zal worden gerealiseerd als een half sterknooppunt. De verbindingsbogen van en naar de A12 in oostelijke richting zullen worden voorzien van 2 rijstroken. De verbindingsbogen van en naar de A12 in westelijke richting zullen elk één rijstrook krijgen. De A12 zal worden verbreed naar 2x3 rijstroken tussen Duiven en knooppunt Oud-Dijk.

Toekomst

Op 16 augustus 2011 werd de TN/MER ter inzage gelegd voor een robuust wegennet in de regio Arnhem-Nijmegen. De doortrekking van de A15 werd over het algemeen beschouwd als het meest prominente alternatief. Begin 2012 heeft de minister het standpunt ingenomen om te kiezen voor het Doortrekkingsalternatief A15 Noord.[3] Later is het tracé iets aangepast ter hoogte van Groessen, maar dit heeft geen invloed gehad op de locatie en configuratie van het toekomstige knooppunt De Liemers. In februari 2014 is een voorlopig wegontwerp verschenen van het complete tracé. Het definitieve tracébesluit is op 8 maart 2017 vastgesteld. In 2019 zijn voorbereidende grondwerkzaamheden uitgevoerd.

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich