Hoofdmenu openen
Kreuz symbool.png
Heverlee
KP Heverlee.png
Kruisende wegen E40 BE.svgE314 BE.svg
Type trompet
Opengesteld 1972

Het knooppunt Heverlee is een knooppunt in België, vormgegeven als een trompetknooppunt. Hier sluit de E314 aan op de E40.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de deelgemeente Heverlee (onderdeel van gemeente Leuven) wat ten noordoosten van het knooppunt ligt.

Configuratie

Het knooppunt Heverlee is een trompetknooppunt waar de E314 aansluit op de E40. Feitelijk is het knooppunt een klaverblad, waarvan maar vier van de ooit geplande acht verbindingsbogen zijn aangelegd. Daarnaast is er ruimtereservering voor hoofdrijbanen voor de E314 en aan de noordzijde van de E40 een deels ongebruikt viaduct voor een rangeerbaan.

Geschiedenis

De E40 tussen Brussel en de regio Liège opende in 1972. Ook werd al een stulpje van de E314 naar Leuven gebouwd en was vanaf het begin sprake van een knooppunt. Omdat er nog veel discussie was over het verdere tracé van de E314 is bij het knooppunt rekening gehouden met een snelweg in zuidelijke richting. De configuratie van het knooppunt was toen nog een klaverblad, waarbij twee klaverlussen in gebruik waren. Na het afblazen van de doortrekking richting het zuiden is de verbindingslus Brussel - Leuven vloeiender gemaakt. Sindsdien is er sprake van een trompetknooppunt.[1]

Op 2 september 2013 opende tussen Sterrebeek en het knooppunt Heverlee een spitsstrook van 7 kilometer lengte.

Referenties