Kreuz Brüttisellen

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 3 jan 2020 om 16:12
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Brüttisellen
Kreuz Bruttisellen.png
Kruisende wegen A1 CH.svgA4 CH.svgA15 CH.svg
Type hybride klaverblad/windmolen
Opengesteld 1975

Het Kreuz Brüttisellen, vaak ook het Brüttiseller Kreuz genoemd, is een knooppunt in Zwitserland, gelegen bij de stad Zürich in het gelijknamige kanton. Hier kruist de A1/A4 de A15.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Brüttisellen, een dorp in de gemeente Wangen-Brüttisellen. Wangen en Brüttisellen zijn reeds in 1831 één gemeente.

Configuratie

Het Brüttiseller Kreuz.

Het knooppunt ligt op circa 440 meter boven zeeniveau, ten oosten van de stad Zürich. Het knooppunt is een mix tussen een klaverblad en windmolenknooppunt, een vrij unieke vormgeving. De A1/A4 gaat over de A15 heen, terwijl de A15 direct ten westen van het knooppunt eindigt. Het knooppunt is duidelijk ontworpen op een westwaartse doortrekking van de A15. De A1/A4 telt 2x3 rijstroken ten noorden en zuiden van het knooppunt, maar op het knooppunt is de capaciteit beperkt tot 2x2 rijstroken. De enige afslaande verbinding met twee rijstroken is die van Zürich naar Uster, de andere relaties zijn enkelstrooks. De A15 telt 2x2 rijstroken. De omgeving van het knooppunt is bebouwd, met enkele flats aan de westkant en bedrijven aan de oostkant.

Geschiedenis

De A1 is in 1974 opengesteld voor het verkeer. Aansluitend opende in 1975 de A15 tussen Brüttisellen en Uster, waarmee het knooppunt een feit was.

Toekomst

Er zijn weinig concrete plannen om de A15 westwaarts door te trekken tot aan de A11 bij Kloten. Deze schakel is 5 à 6 kilometer lang en zal waarschijnlijk grotendeels ondergronds worden aangelegd in verband met de hoge bebouwingsdichtheid in het gebied. Deze verbinding moet de A1 door Zürich ontlasten van verkeer naar de luchthaven Kloten. Wanneer deze snelweg aangelegd gaat worden is nog niet bekend.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden er dagelijks 144.200 voertuigen op de A1/A4 ten zuiden van het knooppunt, wat dit wegvak tot het drukste van Zwitserland maakt. Tevens reden er 98.900 voertuigen ten noorden van het knooppunt.[1] In 2000 maakten zo'n 28.000 voertuigen van de A15 gebruik.[2]

Referenties

Knooppunten in Zwitserland

AltdorfAugstBellinzona-NordBern-WankdorfBern-WeyermannshausBirrfeldBlegiBözingenfeldBrig-GlisBrüggmoosBrüttisellenEcublensEssert-PittetGrand-St-BernardHagnauHärkingenHinwilLattigenLa VeyreLe VengeronLimmattalLopperLugano-NordLuterbachMeggenhusMendrisioMutzentäliNeuchâtel-VauseyonPerlyReichenburgRheinfeldenRotseeRütihofSarganserlandSchönbühlVillars-Ste-CroixWieseWiggertalWinterthur-NordWinterthur-OstYverdonZürich-NordZürich-OstZürich-SüdZürich-West