Lahore Ring Road

Motorway.svg
Blank.png
L-20
Begin Lahore
Einde Lahore
Lengte 85 km

De Lahore Ring Road (Urdu: لاہور مداری سڑک‬‎), genummerd L-20, is een expressway in Pakistan. De snelweg vormt een onvolledige ringweg van de grote stad Lahore. De snelweg is 60 kilometer lang. De geplande lengte bedraagt 85 kilometer.

Routebeschrijving

De ringweg verloopt langs de noordwest-, noord-, oost-, en zuidoostkant van de grote stad Lahore. De snelweg telt overal 2x3 rijstroken en heeft praktisch overal ook parallelwegen voor lokaal verkeer. Het is een moderne autosnelweg, met alleen aansluitingen bij belangrijke kruisende wegen. De snelweg passeert langs het Allama Iqbal International Airport. De snelweg heeft geen directe aansluiting op het snelwegennet van Pakistan, alleen indirect op de M2.

Geschiedenis

Het project werd in 1992 concreet, en in 1995 presenteerde de Lahore Development Authority het plan voor ringwegen rond Lahore. Het project kon echter niet meteen beginnen door gebrek aan geld. De eerste 38 kilometer rond Lahore is in één groot project tussen 2008 en 2011 aangelegd en verliep van de M2 aan de westkant van Lahore via de noordkant tot de DHA Flyover aan de zuidoostkant van Lahore. De officiële 'groundbreaking ceremony' was echter al in 2004.

De tweede fase was een 22 kilometer lange verlenging langs de zuidkant van Lahore tot aan Raiwind Road. Dit deel is op 22 december 2017 opengesteld voor het verkeer.[1]

Toekomst

De volgende fase is het zuidwestelijk deel van de ringweg.

Tol

De Lahore Ring Road is een tolweg, met tolstations op toeritten van de ringweg. Onduidelijk is of het hier een 'flat fee' tolsysteem betreft, of dat met tickets gewerkt wordt.

Referenties