Laos: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 39: Regel 39:
 
De rivier de Mekong vormt een formidabel obstakel in landtransport, er zijn slechts twee bruggen over deze rivier, bij Pakxe en ten zuiden van Vientiane. Effectief is hierdoor het genummerde wegennet ten westen van de Mekong in het noorden van Laos niet met het wegennet in de rest van het land verbonden. Er zijn wel veerdiensten over de Mekong. Tevens zijn er hierdoor geen grensovergangen met [[Myanmar]].  
 
De rivier de Mekong vormt een formidabel obstakel in landtransport, er zijn slechts twee bruggen over deze rivier, bij Pakxe en ten zuiden van Vientiane. Effectief is hierdoor het genummerde wegennet ten westen van de Mekong in het noorden van Laos niet met het wegennet in de rest van het land verbonden. Er zijn wel veerdiensten over de Mekong. Tevens zijn er hierdoor geen grensovergangen met [[Myanmar]].  
  
Er bestaan plannen om een snelweg aan te leggen van Bangkok naar Kunming in [[China]]. Deze weg zal ook door Laos moeten lopen. Onduidelijk is wanneer deze snelweg aangelegd gaat worden. In China is deze weg al voltooid, en in Thailand bestaan concrete plannen voor de [[Route 6 (Thailand)|Route 6]] van Bangkok naar de Laotiaanse grens bij Vientiane. Ook in Vietnam zijn er concrete plannen voor tenminste het deel van de Chinese grens naar Hanoi. Ontbrekende schakel blijft dan nog de route tussen Hanoi en Vientiane, tevens het lastigste deel van de snelweg, daar dit gebied bergachtig en moeilijk bereikbaar is.
+
Er bestaan plannen om een snelweg aan te leggen van Bangkok naar Kunming in [[China]]. Deze weg zal ook door Laos moeten lopen en heet de [[Vientiane - Boten Expressway]]. In China is deze weg al voltooid, en in Thailand bestaan concrete plannen voor de [[Route 6 (Thailand)|Route 6]] van Bangkok naar de Laotiaanse grens bij Vientiane. Ook in Vietnam zijn er concrete plannen voor tenminste het deel van de Chinese grens naar Hanoi. Ontbrekende schakel blijft dan nog de route tussen Hanoi en Vientiane, tevens het lastigste deel van de snelweg, daar dit gebied bergachtig en moeilijk bereikbaar is.
  
 
===Asian Highways===
 
===Asian Highways===

Huidige versie van 25 mrt 2020 om 20:56

Flag of Laos.svg
ເມືອງລາວ - Meuang Lao
Laos.png
Hoofdstad Vientiane
Oppervlakte 236.800 km²
Inwonertal 6.759.000
Lengte wegennet 9.674 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode LAO

Laos (Laotiaans: ລາວ, Lao), formeel de Democratische Volksrepubliek Laos (Laotiaans: ສາທາລະນະລັດປະຊາທິປະໄຕ ປະຊາຊົນລາວ Sathalanalat Paxathipatai Paxaxon Lao) is een binnenstaat[1] in Zuidoost-Azië. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en telt 6,8 miljoen inwoners. De hoofdstad is Vientiane.

Inleiding

Geografie

Laos ligt in het binnenland van Zuidoost-Azië en grenst in het westen aan Thailand, in het noorden aan Myanmar en China, in het oosten aan Vietnam en in het zuiden aan Cambodja. De hoofdstad Vientiane ligt aan de Thaise grens in het midden van het land. De vorm van het land lijkt op een palmboom, met een lange brede stam naar het zuiden en diverse uitstulpingen in het noorden. Laos is behoorlijk bergachtig, alhoewel de bergen niet extreem hoog zijn. De Phou Bia is het hoogste punt op 2.819 meter, in het midden van het land. De rivier de Mekong stroomt langs de Thaise grens, en later langs de grens met Myanmar. Het land heeft grotendeels een tropisch klimaat, dat hoger in de bergen wat getemperd wordt. De gemiddelde maximumtemperatuur in de hoofdstad Vientiane varieert van 28 tot 34°C. Er is een uitgesproken nat en droog seizoen, van de 1660 mm valt het overgrote deel in de periode van mei tot september.

Demografie

De hoofdstad Vientiane is tevens de grootste stad met 780.000 inwoners, alhoewel sommige bronnen het inwonertal veel lager schatten, rond 200.000. Andere belangrijke steden zijn Luang Prabang in het noorden en Savannakhet en Pakxe in het zuiden. Laos heeft echter geen grote moderne steden zoals in Thailand, China of Vietnam. De bevolking woont overwegend op het platteland. In Laos wordt het Lao gesproken, dat in het Laotiaanse schrift geschreven wordt. Dit schrift lijkt enigszins op het Khmer-schrift in Cambodja en het Thaise schrift in Thailand. Het Lao wordt echter door slechts de helft van de bevolking gesproken, de andere helft spreekt kleine minderheidstalen. Het Frans wordt nog relatief wijdverspreid gesproken als tweede taal, het Engels als tweede taal is in opkomst.

Economie

Laos is een communistische eenpartijstaat en ligt mede door zijn ligging in het binnenland behoorlijk geïsoleerd. Het land is één van de minst ontwikkelde van Zuidoost-Azië. De Vietnamoorlog heeft een significante impact gehad op het land, evenals de Laotiaanse burgeroorlog. De landbouw omvat nog meer dan de helft van het Laotiaanse BBP en voorziet vooral in de eigen voedselvoorziening. 80% van het gecultiveerde land wordt gebruikt voor het verbouwen van rijst. Laos blijft sterk afhankelijk van buitenlandse hulp. Er is nauwelijks enige industrie ontwikkeld. De slecht ontwikkelde infrastructuur is een grote drempel voor de ontwikkeling van het land. Laos is een pril toeristenland, waar men nog het originele Azië kan beleven. Met name de natuur trekt steeds meer toeristen.

Geschiedenis

Het land heeft zijn oorsprong in het koninkrijk Lan Xang dat tussen de 14e en 18e eeuw een groot deel van het binnenland van Zuidoost-Azië besloeg. In de 18e eeuw viel het uiteen in drie koninkrijken, waarna het gebied in 1893 een Frans protectoraat werd. Laos werd door de Fransen echter veel minder ontwikkeld dan Vietnam, de economische ontwikkeling was gering en er werd ook weinig infrastructuur aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Laos bestuurd vanuit Vichy-Frankrijk met Japans toezicht. Het land werd pas echt bezet door Japan in 1945 toen Frankrijk werd bevrijd door de geallieerden. In nog datzelfde jaar werden de Japanners echter verdreven, waarna Laos kortstondig onafhankelijk was. Het werd daarna opnieuw gekoloniseerd door Frankrijk, maar verkreeg autonomie in 1949 en volledige onafhankelijkheid in 1953. Het was toen een monarchie, waarna in 1959 de Laotiaanse burgeroorlog uitbrak, die tot 1975 duurde. Deze werd gevochten tussen communisten en de door het westen gesteunde regering, het was een proxy-oorlog van de Koude Oorlog, parallel aan de Vietnamoorlog. Laos heeft de dubieuze eer om het meest gebombardeerde land ter wereld te zijn. Op Laos zijn meer bommen gevallen dan in de hele Tweede Wereldoorlog bij elkaar. Sinds de jaren '90 is de rust weergekeerd en het socialistische systeem wordt langzaam afgebouwd. De centrale planning van de economie door de communisten is losgelaten, maar de communisten hebben nog wel de volledige politieke macht.

Wegennet

Traditioneel had Laos het minst ontwikkelde wegennet van Zuidoost-Azië. Buurlanden als Vietnam, Thailand en Cambodja hebben het hoofdwegennet gerenoveerd, in Laos geldt dit enkel voor een aantal hoofdwegen. De Route 13 is de belangrijkste hoofdweg van het land, en loopt vanaf de grens met Cambodja via Vientiane en Luang Prabang naar de Chinese grens in het noorden. De Route 9 verbindt Zuid-Laos met Centraal-Vietnam. Veel andere wegen zijn nog (deels) onverhard, ook hoofdwegen in het land. In Laos bestaan geen snelwegen, alhoewel er in Vientiane en Luang Prabang wel een aantal vierstrooks wegen zijn, zonder middenberm. Het genummerde wegennet, verhard of onverhard, is aanzienlijk dunner dan dat van de meeste buurlanden, mede door het moeilijke terrein en het gebrek aan grotere steden om te verbinden.

De rivier de Mekong vormt een formidabel obstakel in landtransport, er zijn slechts twee bruggen over deze rivier, bij Pakxe en ten zuiden van Vientiane. Effectief is hierdoor het genummerde wegennet ten westen van de Mekong in het noorden van Laos niet met het wegennet in de rest van het land verbonden. Er zijn wel veerdiensten over de Mekong. Tevens zijn er hierdoor geen grensovergangen met Myanmar.

Er bestaan plannen om een snelweg aan te leggen van Bangkok naar Kunming in China. Deze weg zal ook door Laos moeten lopen en heet de Vientiane - Boten Expressway. In China is deze weg al voltooid, en in Thailand bestaan concrete plannen voor de Route 6 van Bangkok naar de Laotiaanse grens bij Vientiane. Ook in Vietnam zijn er concrete plannen voor tenminste het deel van de Chinese grens naar Hanoi. Ontbrekende schakel blijft dan nog de route tussen Hanoi en Vientiane, tevens het lastigste deel van de snelweg, daar dit gebied bergachtig en moeilijk bereikbaar is.

Asian Highways

Asian Highways in Laos

AH3AH11AH12AH13AH15AH16AH131AH132


Wegnummering

Belangrijke wegen hebben één en tweecijferige nummers, maar zijn lang niet altijd volledig verhard. De wegnummers zijn verdeeld naar regio en lopen op naar het zuiden, maar er zijn uitzonderingen. Die uitzonderingen zijn grotendeels terug te voeren op de wegnummering die Frankrijk er in de koloniale tijd voor heel Indochina (de huidige landen Vietnam, Laos en Cambodja) op nahield. Een van die wegen is Route 13, de belangrijkste weg van het land, die onderdeel vormde van de Franse Route Coloniale 13 van Saigon naar Luang Prabang. Zij vormde dus een eenheid met de Vietnamese QL13, van Ho Chi Minh Stad naar de Cambodjaanse grens. Ook Route 9 was onderdeel van een Franse Route Coloniale, die dus ook niet voor niets aansluit op de Vietnamese QL9.

Wegnummers worden zelden aangegeven op wegwijzers, maar wel op kilometerstenen die langs de hoofdwegen staan, naar Frans model. De wegnummers hebben geen prefix.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is uiterst simpel en spaarzaam. Het betreffen blauwe borden met witte letters, voornamelijk in het Laotiaanse schrift, met een Engelse vertaling, wat soms alleen een romanisatie van het Laotiaanse schrift is. Wegnummers worden bijna nooit aangegeven op wegwijzers, maar wel op kilometerpalen die langs de weg staan naar Frans model. Hierop staan ook vaak doorgaande bestemmingen met afstand, waarbij de kilometerpalen dus ook als afstandsbord dienst doen.

Wegmarkering

Op de meeste wegen komt geen of weinig wegmarkering voor, alleen de nieuwere gerenoveerde wegen hebben moderne wegmarkeringen met zowel een middenstreep als kantmarkering. Zowel volledig witte markeringen, als een witte markering met gele middenstreep worden toegepast in Laos, hier lijkt geen consistentie in te zitten.

Referenties

  1. land dat niet aan zee ligt
Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea