Luxemburg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Luxembourg.svg
Luxembourg
Luxemburg.png
Hoofdstad Luxembourg
Oppervlakte 2.586 km²
Inwonertal 494.000
Lengte wegennet 2.837 km
Lengte snelwegennet 147 km
Eerste snelweg 1969
Benaming snelweg Autobunn
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode L

Luxemburg (Frans: Luxembourg, Luxemburgs: Lëtzebuerg) is een klein land in West-Europa. Het land telt 494.000 inwoners en heeft een oppervlakte van slechts 2.586 km². De hoofdstad is het gelijknamige Luxembourg.

Inleiding

Luxemburg is een klein land dat in het westen en noorden aan België grenst, in het oosten aan Duitsland en het zuiden aan Frankrijk. De hoofdstad Luxembourg ligt centraal in het zuiden van het land en telt 76.000 inwoners. Andere grotere plaatsen zijn Esch-sur-Alzette, Differdange en Dudelange. Andere plaatsen hebben minder dan 10.000 inwoners. Luxemburg is overwegend heuvelachtig, met name in het noorden. Het zuiden is wat vlakker en heeft een mijnbouwgebied. De belangrijkste en ook veruit bekendste rivier is de Moezel. Een andere rivier van relatief belang is de Sûre. In Luxemburg zijn drie officiële talen; het Duits, Frans en Luxemburgs. Het Luxemburgs wordt wel gesproken, maar niet vaak geschreven, dan gebruikt men het Frans. Duits wordt vooral op scholen als eerste taal gegeven.

Luxemburg is het rijkste land ter wereld, met een inkomen van $ 88.000 per inwoner. De Luxemburgse economie is sterk geïntegreerd met die van de buurlanden, en in de regio vindt veel internationaal forensisme plaats, mensen werken in Luxemburg, maar wonen bijvoorbeeld in Frankrijk. Vanwege de lage belastingtarieven staat het land te boek als belastingparadijs.

Wegennet

Zie ook Autobunn.

Luxemburg heeft een vrij dicht wegennet, maar de meeste snelwegen liggen in het zuiden van het land. Er zijn zes snelwegen, de A1 van Luxembourg naar Trier in Duitsland, de A3 van Luxembourg richting Metz in Frankrijk, de A4 van Luxembourg naar Esch-sur-Alzette, de A6 van Luxembourg richting Arlon in België, de A7 van Luxembourg naar het noorden en de A13 als oost-westroute langs de Franse grens van Pétange tot Schengen. Luxemburg heeft de hoogste dichtheid van snelwegen in Europa met 56,8 kilometer per 1000 km². De stad Luxembourg heeft een halve ringweg. De rest van het wegennet bestaat uit hoofdwegen, waarvan de meesten door alle dorpen gaan. De maximumsnelheid op snelwegen is 130 km/uur. De kwaliteit van de snelwegen is over het algemeen uitstekend.

Het secundaire wegennet bestaat uit 798 kilometer Route Nationales en 2.022 kilometer Chemins Repris. Ten noorden van Ettelbrück moet men van N- en CR-wegen gebruik maken om te reizen, daar hier geen snelwegen zijn. De belangrijkste verkeersader in het noorden is de N7. De N7 richting Sankt Vith en Vielsalm is goed uitgebouwd met slechts enkele dorpspassages en langere stukken in een 2+1-configuratie. Vanwege de geringe intensiteit op de weg is de 40 km tussen Ettelbrück en de Belgische grens bij Wemperhardt vrij vlot af te leggen.

Wegen in Luxemburg

Autobunnen: A1A3A4A6A7A13

Schnellstroossen: B3B4B7B40

Nationalstroossen: N1N2N3N4N5N6N7N8N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22N23N24N25N26N27N28N31N32N33N34N35N37N38N50N51N52N53N55N56N57


Europese wegen in Luxemburg

E25E29E44E421


Bewegwijzering

De Luxemburgse bewegwijzering is een mengelmoesje van Franse, Belgische en Duitse bewegwijzering, en consistentie is vaak ver te zoeken. Met name wegnummers willen nogal eens ontbreken. Het Belgische lettertype SNV wordt gebruikt, snelwegen hebben blauwe borden, maar afslagen gele of witte borden. De pijlen zijn Belgisch, maar de vooraankondiging van afslagen, onder andere het afritsymbool is weer Frans. Route Nationales worden in een rood schildje met witte letters met Nx aangegeven. CR-nummers worden in een geel vlak met zwarte letters op witte borden weergegeven. Snelwegnummers hebben een wit kader, een blauw vlak met witte letters. Soms wordt alleen het E-nummer aangegeven, en soms helemaal geen nummers. Verschillende typen pijlen worden gebruikt, zowel de Belgische als Franse stijlen. Het lettertype is doorgaans niet in hoofdletters, zoals in Frankrijk, maar soms weer wel, en ook de Franse cursieve letters worden gebruikt voor lokale doelen.

Wegnummering

Verkeersveiligheid

In 2010 vielen in Luxemburg 64 verkeersdoden per 1 miljoen inwoners. Het land heeft daarmee in vergelijking met het jaar 2001 één van de grotere procentuele reducties behaald in de Europese Unie, een daling van 54 procent. Desondanks is de verkeersveiligheid iets minder dan in de meeste andere landen in de regio, afgezien van België.[1]

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden