M108 (Srpska)

M108 BIH.svg
Blank.png
M 108
Begin Vrela
Einde Novi Grad (HR)
Lengte km

De M 108 is een magistralni put van de eerste categorie in de entiteit Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. De weg vormt een oost-westroute vanaf Teslić via Banja Luka naar de grens met Kroatië bij Novi Grad.

Routebeschrijving

De M101 is het vervolg van de M4 uit de richting Doboj. Vlak na de entiteitegrens passeert men Teslić. Het vervolg naar Banja Luka is wat bergachtiger. In de stad Banja Luka kruist men de M101, waarna de weg verder westwaarts door het platteland van Bosnië loopt. Het landschap bestaat uit brede groene dalen met lage bergen. De laatste grotere plaats op de route is Prijedor. De M108 eindigt in de grensplaats Novi Grad, waarna aan de kant van Kroatië de Kroatische D6 verder gaat naar Karlovac.

Geschiedenis

De M108 was tot oktober 2019 als M4 genummerd en was toen deel van de lange M4 door het noorden van Bosnië-Herzegovina. De M4, nog gebaseerd op de oude Joegoslavische wegnummering, bestaat nog in 2 delen in de Federatie Bosnië-Herzegovina.

Toekomst

Mogelijk wordt een deel van de M108 in de regio Banja Luka en westelijker vervangen door de geplande A2 waarvan het tracé nog niet vast staat. Dit zal waarschijnlijk op de middellange termijn gebeuren.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks passeren 4.700 voertuigen de grens met Kroatië bij Novi Grad, dat aantal stijgt naar 9.600 voertuigen ten westen van Prijedor en 5.600 voertuigen dichter bij Banja Luka. Door Banja Luka rijden 20.000 voertuigen, dalend naar 2.700 tot 5.800 voertuigen tussen Banja Luka en Doboj.[1]

Referenties

Hoofdwegen in de Republika Srpska

   

  -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -   -  

  -   -   -   -   -   -   -   -   -  

Snelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

  BC1