Hoofdmenu openen
M1 RUS.svg
Russia M1 map.png
Беларусь
Belarus
Begin Moskva
Einde Smolensk (RUS/BY)
Lengte 440 km
Route

De M1, ook wel de Belarus (Russisch: Беларусь), voluit: Federale Autoweg M1 (Russisch: Федеральная автомобильная дорога М1) is een federale autoweg in Rusland. De M1 verbindt Moskva met de grens met Wit-Rusland bij Smolensk en is de doorgaande route vanaf West Europa naar Moskva. De route is 440 kilometer lang en volledig met 4 rijstroken of als 2x2 uitgebouwd.

Route

De M1 voert door de volgende oblasten

Routebeschrijving

 
De M1 in de buurt van Smolensk.

De M1 begint met een klaverblad aan de MKAD, de ringweg van Moskva. Hier gaat de achtstrooks Mozhayskoye Shosse over in de M1, die dan een drukke gelijkvloerse zesstrooks hoofdweg vormt door de westelijke voorsteden van Moskou. Grote aansluitingen zijn ongelijkvloers, zoals met de A100 bij Odintsovo, een voorstad met 135.000 inwoners. Na de aansluiting met de A100 versmalt de weg naar 4 rijstroken en loopt dan grotendeels buiten de kom door de bossen naar het westen. Tot aan Golitsyno liggen er nog veel kleine voorsteden, maar ten westen van het stadje begint de wildernis. De M1 is dan een vierstrooks weg zonder middenafscheiding en kent af en toe een ongelijkvloerse kruising. Men komt voornamelijk door bossen, alhoewel er ook zeker open gebieden zijn. Parallel aan de M1 loopt de A100, die de meeste plaatsen op de route aan doet. De M1 is vooral voor het doorgaande verkeer. Er is vaak sprake van halfverharde vluchtbermen. Naar het westen toe worden de bossen wat minder dicht, met meer open velden. Men komt niet door veel grote plaatsen, Vyazma is de grotere plaats tussen Moskou en Smolensk. Af en toe kruist men A- of P-wegen die naar plaatsen in de omgeving lopen. In de omgeving van Smolensk liggen wat meer ongelijkvloerse kruisingen, inclusief een 2x2 aftakking van de M1 die naar het centrum van Smolensk loopt. Smolensk is een grotere stad met 350.000 inwoners. Bij Smolensk kruist men de A141, de hoofdweg vanaf Vitebsk in Wit-Rusland naar Bryansk. Een eindje daarna volgt de grens met Wit-Rusland. In Wit-Rusland gaat de M1 verder als 2x2 snelweg naar Orsha en Minsk.

Geschiedenis

Oorspronkelijk liep de M1 via secundaire wegen in het oblast Smolensk. Die route is naar de R134 omgenummerd. De huidige M1 is vermoedelijk in de jaren '60-70 aangelegd.

In de westelijke voorsteden van Moskva is de M1 omgelegd. Hij is ten noorden van Odintsovo aangelegd als autosnelweg met een ontwerpsnelheid van 120 km/h. Hij sluit voortaan noordelijker op de MKAD aan. Het nieuwe tracé is 19 kilometer lang en op 26 november 2013 opengesteld.[1] Tegelijkertijd is de M1 westelijk van Odintsovo tot Krasnozamensk verbreed en omgebouwd tot autosnelweg.

Tol

De snelweg rond Odintsovo is een tolweg, waar naast cash ook met het elektronische tolsysteem RUTOLL betaald kan worden.

Referenties