Hoofdmenu openen

M20 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

M20-BIH.svg
Blank.png
M20
Begin Goražde / Duži
Einde Goražde / Ivanica
Lengte 37 km

De M20 is een magistralni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina. De weg bestaat uit 2 korte delen.

Routebeschrijving

De weg loopt een paar kilometer door het stadje Goražde en Ustikolina en verbindt twee delen van de M109 met elkaar.

Het andere deel is de voortzetting van de M109 ten zuiden van Trebinje vanaf de entiteitengrens, De weg gaat net voor de kust in het grensdorpje Ivanica over in de D223, de route in Kroatië naar de kustweg D8.

Geschiedenis

Ten tijde van Joegoslavië was de M20 van interregionaal belang, maar niet meer dan dat. Het was in combinatie met de M5 de snelste route vanaf Beograd naar Dubrovnik, routes oostelijker en westelijker voeren door lastiger berggebied, met name in Montenegro. Na het uiteenvallen van Joegoslavië kwam het overgrote deel in Bosnië-Herzegovina te liggen, slechts een klein deel kwam in Kroatië te liggen en is vervolgens omgenummerd naar de D223. In de Federatie Bosnië-Herzegovina heeft de weg zijn oude nummer behouden.

Op 29 augustus 2017 werd er een grotere terminal geopend aan de grensovergang.[1]

Toekomst

Op de oostelijke oever van de Drina moet een bypass komen om Goražde. Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw precies begint, vermoedelijk is dit eind 2020.

Referenties