M2 (Pakistan)

M2 Pakistan.svg
Pakistan M2 map.png
M2
Begin Lahore
Einde Islamabad
Lengte 367 km

De M2 is een motorway in Pakistan. De snelweg vormt een verbinding tussen de grote stad Lahore en de hoofdstad Islamabad in het noorden van het land. De snelweg is volledig met 2x3 rijstroken uitgebouwd en is 367 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de zuidzijde van de stad Lahore, die 10 miljoen inwoners telt. De M2 telt 2x3 rijstroken en vormt een westelijke bypass van de stad, en loopt in eerste instantie naar het noorden, en bedient Lahore met een aantal afslagen, inclusief de noordelijke bypass. De snelweg buigt dan naar het westen af, en loopt door een vlak landbouwgebied, doorsneden door allerlei kleine riviertje, waarvan de Chenab de belangrijkste is. Dit gebied is vrij dunbevolkt, met enkel wat grotere plaatsen in de regio. Bij Pindi Bhattian volgt een knooppunt met de M3, de snelweg naar Faisalabad in het zuiden, en verder naar Multan en Karachi. De snelweg buigt hierna naar het noorden af, en passeert op enige afstand van de stad Sargodha. Men moet dan door het Salt Range, een laag berggebied. De snelweg stijgt hier van 200 naar 800 meter hoogte en kent scherpe bochten. Wel zijn er voortdurend 2x3 rijstroken beschikbaar. Noordelijker loopt de snelweg weer door vlakker gebied, en kruist wat kleinere riviertjes. Ten westen van Islamabad gaat de M1 dan rechtdoor naar Peshawar, en slaat de M2 naar het oosten af, richting Islamabad. Vlak voor het einde volgt het tolstation, waarna een knooppunt met de N5 volgt, de 2x2 hoofdweg vanaf Peshawar naar Rawalpindi en Lahore. Hierna gaat de M2 over in het stedelijke wegennet van Islamabad.

Geschiedenis

De snelweg werd begin jaren 90 voorzien, om de drukke N5 tussen Lahore en Islamabad te ontlasten. De aanleg begon in 1992, en de snelweg werd op 26 november 1997 voor het verkeer geopend door president Sharif. In 2006 zijn enkele aanpassingen uitgevoerd in het berggebied van het Salt Range, onder andere betere markering en meer verkeersborden. Dit wegvak is behoorlijk bochtig.

Tol

De snelweg is een tolweg met een gesloten systeem. Er bestaan tolstations aan het begin bij Lahore en het einde bij Islamabad. Wanneer men de snelweg eerder dan het begin- en eindpunt verlaat moet men bij de afrit betalen. De aansluitingen liggen over het algemeen vrij ver van elkaar.

Referenties


Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14M16