Hoofdmenu openen
M4 ARM.png
AM M4.svg
M4
Begin Yerevan
Einde Azatmut
Lengte 146 km

De M4 (Armeens: Մ4) is een hoofdweg in Armenië, die een noord-zuidroute in het midden en noorden van het land vormt. De M4 loopt vanaf de hoofdstad Yerevan via Sevan en Idzhevan naar de grens met Azerbeidzjan. De weg is tussen Yerevan en Sevan als een snelweg uitgevoerd over 60 kilometer. De totale route is 146 kilometer lang.[1]

Routebeschrijving

 
De M4 tussen Yerevan en Sevan.

De M4 begint bij het centrum van de hoofdstad Yerevan en is hier een meerstrooks stadsweg. Net buiten de stad, ter hoogte van het knooppunt met de M15, wordt de M4 een 2x2 snelweg en voert langs diverse voorsteden door heuvelachtige vallei naar het noorden, met diverse ongelijkvloerse aansluitingen. Zowel naar het noordwesten als het zuidoosten liggen hogere bergen. De 2x2-snelweg is 60 kilometer lang en voert tot voorbij Sevan. Bij Sevan bereikt men het immense Sevanmeer, en slaat de M10 af naar Vardenik in het oosten van Armenië. De M4 voert direct als snelweg over de oever van het Sevanmeer en heeft mooie uitzichten. Vanaf Tsovagyugh eindigt de snelweg en gaat de M4 verder als bergroute naar het noordwesten. Eerst slaat de M14 af naar het oosten en later in Dilijan de M8 naar Vanadzor. De M4 voert door beboste bergdalen, één van de weinige gebieden in het land met uitgestrekte bosgebieden. Grote plaatsen liggen er niet meer op de route, de laatste van belang is Idzhevan. De M4 voert het laatste deel door een exclave van Azerbeidzjan die door Armenië bezet is en eindigt vervolgens op de grens met dit land. De grensovergang is sinds begin jaren '90 gesloten.

Geschiedenis

De M4 is de langste snelweg van Armenië met een lengte van 60 kilometer en is ten tijde van de Sovjetunie aangelegd. Het is tevens de belangrijkste toeristenroute, omdat hij de hoofdstad Yerevan met het immense Sevanmeer verbindt.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in Armenië