MKAD

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 23 feb 2012 om 13:56
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MKAD.png
MKAD map.png
МКАД
Begin Moskva
Einde Moskva
Lengte 109 km
Route

Knooppuntsymbool.svg 1 M7 → Nizhny Novgorod

Afslagsymbool.svg 2 Moskva-Ivanovskoye

Afslagsymbool.svg 5 Moskva-Novokosino

Afslagsymbool.svg 6 Moskva-Kosino-Ukhtomskiy

Afslagsymbool.svg 7 Moskva-Veshnyaki

Afslagsymbool.svg 8 Lyubertsy

Knooppuntsymbool.svg 11 M5 → Kolomna / Ryazan

Afslagsymbool.svg 14 Moskva-Lyublino

Afslagsymbool.svg 16 Moskva-Dzherzhinskiy

Afslagsymbool.svg 20 Moskva-Zyablikovo

Knooppuntsymbool.svg 24 Domededovo Airport

Knooppuntsymbool.svg 28 M4 → Voronezh / Rostov

Afslagsymbool.svg 30 Moskva-Biryulevo Zapadnoye

Knooppuntsymbool.svg 34 M2 → Tula

Afslagsymbool.svg 35 Moskva-Mikorayon

Afslagsymbool.svg 38 Moskva-Yasenevo

Knooppuntsymbool.svg 41 A101 → Troitsk

Knooppuntsymbool.svg 44 M3 → Kaluga / Kiev

Afslagsymbool.svg 47 Moskva-Novo Peredelkino

Afslagsymbool.svg 48 Moskva-Meshcherskiy

Afslagsymbool.svg 50 Moskva-Ochakovo-Matveevskoye

Afslagsymbool.svg 53 Moskva-Mozhayskiy

Knooppuntsymbool.svg 55 M1 → Smolensk / Minsk

Afslagsymbool.svg 56 Moskva-Nemchinovka

Afslagsymbool.svg 57 Moskva-Kuntsevo

Afslagsymbool.svg 61 Moskva-Sosnovka

Afslagsymbool.svg 62 Moskva-Rublevo

Knooppuntsymbool.svg 63 M9 → Velikiye Luki / Riga

Afslagsymbool.svg 65 Moskva-Strogino

Afslagsymbool.svg 68 Moskva-Mitino

Afslagsymbool.svg 70 Moskva-Novobrattsevskiy

Afslagsymbool.svg 73 Moskva-Kurkino

Afslagsymbool.svg 74 Moskva-Severnoye Tushino

Knooppuntsymbool.svg 75 M10 → St. Petersburg

Afslagsymbool.svg 78 Moskva-Zapadnoye Degunino

Afslagsymbool.svg 79 Moskva-Dimotrovskiy

Knooppuntsymbool.svg 82 A104 → Dubna

Afslagsymbool.svg 85 Moskva-Lianozovo

Afslagsymbool.svg 90 Moskva-Severnoye Medvedkovo

Knooppuntsymbool.svg 94 M8 → Yaroslavl

Afslagsymbool.svg 103 Moskva-Golyanovo

Knooppuntsymbool.svg 105 A103 → Fryazino

Knooppuntsymbool.svg 109 M7 → Nizhny Novgorod

De MKAD (Cyrillisch: МКАД) is de ring van Moskva (Moskou) in Rusland. De snelweg vormt een volledige ring om de stad en is 109 kilometer lang. De snelweg telt doorlopend 2x5 rijstroken en verbindt alle radiale wegen van Moskva met elkaar. De ring loopt op 15 tot 20 kilometer uit het centrum en is eivormig. Het begin- en eindpunt van de MKAD ligt aan de oostzijde van de stad bij het knooppunt met de M7, bij kilometer 0/109.

Status

Alhoewel vaak wordt aangenomen dat de MKAD een autosnelweg is, heeft de MKAD formeel autoweg-status. In de praktijk maakt dit weinig verschil, het is een weg met 2x5 rijstroken, vluchtstroken en uitsluitend ongelijkvloerse kruisingen. De maximumsnelheid is 100 km/h.

Naamgeving

МКАД staat voor Московская кольцевая автомобильная дорога, oftewel de Moskou automobiel ringweg. De naam dateert uit de jaren 60, toen de weg werd geopend als een vierstrooks hoofdweg met verkeerslichten.

Routebeschrijving

Ter hoogte van het knooppunt met de M7, de snelweg naar Nizhny Novgorod, ligt het begin- en eindpunt van de MKAD. De snelweg telt hier 2x5 rijstroken en loopt naar het zuiden, langs de oostrand van de stad. Langs de randen van de stad bestaan veel grote nieuwbouwprojecten, vrijwel exclusief bestaand uit torenflats. De aansluitingen van de MKAD zijn met de genummerde wegen doorgaans als volledig knooppunt uitgevoerd, met reguliere wegen vaak als gewone aansluiting. Aan de zuidoostkant van Moskva kruist men de M5, de snelweg naar Ryazan en Penza.De snelweg buigt dan naar het zuidwesten af en loopt door een bosgebied en industriegebied. Men steekt dan de rivier de Moskva over, de belangrijkste rivier van de stad.

Aan de zuidkant van de stad kruist men twee snelwegen, eerst een snelweg naar de luchthaven Domodedovo, daarna de M4 die naar Voronezh en Rostov in het diepe zuiden loopt. De snelweg buigt hier naar het westen af, en loopt duidelijk langs de rand van de stad. Aan het zuidelijkste punt van de MKAD kruist men de M2, die naar Tula loopt. Hierna buigt de 2x5 snelweg naar het noordwesten af, en komt men door een gebied met overwegend bossen. Via een klaverblad kruist men de M3, de snelweg naar Kiev.

De MKAD aan de westzijde van Moskva.

De snelweg loopt dan langs de westkant van de stad naar het noorden, eerst door bosgebieden, later door volledig bebouwd gebied. Dit deel van de stad bestaat voornamelijk uit ruim opgezette flatwijken in het groen. Aan de westkant van de stad kruist men de M1, de snelweg naar Smolensk en Minsk. Daarna volgt weer een bosgebied, waarna de M9 afslaat, die naar Velikiye Luki en Riga in het westen loopt. Daarna steekt de snelweg de rivier de Moskva weer over, en buigt naar het noordoosten af. Aan de noordkant van de stad kruist men de M10, de snelweg naar St. Petersburg. De MKAD loopt dan met 2x5 rijstroken langs de noordzijde van de stad, waarbij er alleen een aantal voorsteden buiten de ring liggen.

Aan de noordoostzijde van de stad kruist men de M8, die naar Yaroslavl in het noorden loopt. Hierna volgt een groot bosgebied, met tevens het langste stuk zonder aansluiting, namelijk 9 kilometer. De MKAD buigt dan weer naar het zuiden af, en bereikt dan weer zijn beginpunt bij het knooppunt met de M7.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

De eerste plannen voor een ringweg om Moskva dateren uit de jaren 30, waarbij in 1937 een ontwerp werd gemaakt voor een ringweg. De stad telde destijds nog geen 2 miljoen inwoners. De tweede wereldoorlog, die Moskva net niet bereikte, zorgde echter voor vertraging. In juli 1941 werden plannen aangenomen om de ringweg razendsnel in een maand provisorisch aan te leggen, door 30 kilometer nieuwe weg aan te leggen, en 100 kilometer bestaande wegen te renoveren. De werkzaamheden werden zo snel uitgevoerd om troepen en materieel snel langs Moskva te transporteren naar het front.

Aanleggeschiedenis

Toen de tweede wereldoorlog voorbij was begon de bevolking van Moskva razendsnel te groeien, en een radicale verbetering van de ringweg werd noodzakelijk, mede door de massamobilisatie in de regio. In 1950 was het inwonertal al verdubbeld naar 4 miljoen inwoners, en in 1956 begon de aanleg van de MKAD ter hoogte van de M8. Het eerste deel van de MKAD opende in 1960, het laatste deel in 1962. De rinweg telde 2 rijbanen van elk 7 meter breed en een middenberm van 4 meter breed. In totaal waren er 2x2 rijstroken beschikbaar. Tevens werden twee bruggen over de rivier de Moskva gebouwd. Er werden 7 bruggen in de weg en 54 viaducten over de weg gebouwd. De MKAD was echter geen snelweg, er waren 33 ongelijkvloerse kruisingen, maar ook nog verkeerslichten en voetgangersoversteekpaden. De originele weg had een asfaltverharding, maar is later deels met beton overlaagd. De ring had in eerste instantie geen verlichting en was verkeersonveilig. Tussen 1960 en 1984 vormde de MKAD de administratieve grens van de stad Moskva. Daar de bevolking in die tijd was gestegen tot zo'n 8 miljoen inwoners, was het noodzakelijk dat de stad buiten de MKAD kon groeien.

Grote reconstructie

Midden jaren 90 telde de stad Moskva bijna 10 miljoen inwoners en de MKAD barstte uit zijn voegen en stond dag en nacht muurvast. De burgemeester van Moskva stelde voor om de weg te verbreden, naar 5 rijstroken per richting en een volledig ongelijkvloerse ring. De ring moest tevens verbeterd worden met een betonnen barrier in de middenberm, verlichting en geluidsschermen. Tussen 1995 en 1997 werd de ring omgebouwd naar een 2x5 snelweg, en kreeg vanaf 2001 ook autowegstatus toen al het langzaam verkeer werd verboden op de MKAD. Talloze voetgangersbruggen werden over de snelweg gebouwd.

Tegenwoordig is de 2x5 MKAD een grote verbetering ten opzichte van de oude ring, maar kent nog steeds veel filevorming. De capaciteit is niet toereikend en veel aansluitingen zijn verouderde klaverbladen of substandaard afslagen. Recent is men begonnen om een aantal aansluitingen met andere snelwegen om te bouwen met directe verbindingsbogen. Ook is er voor het regionale verkeer geen alternatief dan de MKAD. Het alternatief is om een drukke route dwars door de stad te nemen.

Toekomst

Er zijn plannen voor een grotere ring rond Moskva voor het doorgaande verkeer wat geen bestemming of herkomst in de stad zelf heeft. Dit moet rond de A108 worden worden aangelegd, met een lengte van 521 kilometer. De aanleg hiervan moet in 2011 beginnen, en tussen 2012 en 2015 in fases openen. Het moet een tolweg worden. Het verkrijgen van een tracé middels onteigeningen is inmiddels begonnen in de Oblast Moskva. De nieuwe ring moet 2x3 tot 2x4 rijstroken gaan tellen en kost 469 miljard roebel (11 miljard euro).

Bewegwijzering

De MKAD heeft witte wegwijzers met zwarte letters. Een groot deel van de bestemmingen op de wegwijzers is enkel in het cyrillisch, incidenteel en niet-consequent ook in het Engels, veelal een aantal belangrijke bestemmingen (steden) buiten de stad, de luchthavens en Moscow-Center. Een aantal doelen zijn met groene wegwijzers omdat de kruisende wegen formeel autosnelwegstatus heeft. Een vrij standaard aanduiding bij portaalwegwijzers is rechts de afrit, daarnaast een bord met de volgende afrit, en links een bord met de control city voor de volgende belangrijke kruisende weg. De bewegwijzering is vrij consequent, maar kennis van het cyrillisch is wel vereist. De afritten zijn vrijwel altijd vernoemd naar de kruisende weg, vaak is dit een straatnaam, en bij belangrijke wegen ook een wegnummer (A of M). Vaak komt het voor dat de route de stad uit een wegnummer heeft, maar stadinwaarts alleen een straatnaam. Afritnummers worden niet aangegeven. Onder de portaalwegwijzers hangen soms semi-reclameborden voor bijvoorbeeld grote hypermarkten. E-nummers worden slechts incidenteel aangegeven. Na opritten staan afstandsborden, veelal met kruisende wegen op vrij korte afstand.

Vanaf de radiale wegen wordt naar de MKAD verwezen met een windrichting;

 • MKAD-jug (zuid)
 • MKAD-sever (noord)

Er is geen oost- of westring.

Control cities

De control city is doorgaans de volgende kruisende radiale verbinding naar een grote stad buiten Moskva, kloksgewijs;

 • Dimitrov / Dubna (A104)
 • Yaroslavl / Sergiyev Posad (M8)
 • Shchyolkovo (A103)
 • Nizhny Novgorod (M7)
 • Ryazan (M5)
 • Kashira / Domodedovo / Rostov-na-Donu (M4)
 • Tula (M2)
 • Roslavl / Troitsk (A101)
 • Kaluga / Vnukovo (M3)
 • Smolensk / Brest (M1)
 • Volokolamsk / Riga / Pskov (M9)
 • Sheremetyevo / Sankt-Petersburg (M10)

Referenties


Snelwegen en hoofdwegen in de metropool Moskva

M1M2M3M4M5M7M8M9M10M11

A100A101A102A103A104A105A107A108

MKADTTKCHTKCKAD