Maximumsnelheid: verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(plaatjes toegevoegd en kleine wijziging)
Regel 1: Regel 1:
De '''maximumsnelheid''' is de hoogste snelheid die op een bepaald wegdeel is toegestaan. Deze wordt aangegeven met een getal in een rode cirkel. Wanneer deze snelheid (en een marge voor meetfouten) wordt overschreden, is de bestuurder in overtreding en kan deze een bekeuring krijgen.
+
[[Afbeelding:Nederlands_verkeersbord_A1.svg|thumb|left|100px|De maximumsnelheid wordt in Nederland aangegeven met verkeersbord A1]] [[Afbeelding:Nederlands_verkeersbord_A3.svg|thumb|100px|Ook een electronisch aangegeven snelheid geldt als maximumsnelheid]]
 +
 
 +
De '''maximumsnelheid''' is de hoogste snelheid die op een wegvak is toegestaan of op een bepaald gedeelte van een wegvak is toegestaan. Deze wordt aangegeven met een getal in een rode cirkel. Wanneer deze snelheid (en een marge voor meetfouten) wordt overschreden, is de bestuurder in overtreding en kan deze een bekeuring krijgen.
  
 
Naast specifiek aangegeven maximumsnelheden kent elk soort weg een algemene maximumsnelheid. Enkele uitzonderingen bestaan, zoals [[Duitsland|Duitse snelwegen]], waar geen algemene maximumsnelheid geldt.
 
Naast specifiek aangegeven maximumsnelheden kent elk soort weg een algemene maximumsnelheid. Enkele uitzonderingen bestaan, zoals [[Duitsland|Duitse snelwegen]], waar geen algemene maximumsnelheid geldt.

Versie van 27 mei 2008 16:22

De maximumsnelheid wordt in Nederland aangegeven met verkeersbord A1
Ook een electronisch aangegeven snelheid geldt als maximumsnelheid

De maximumsnelheid is de hoogste snelheid die op een wegvak is toegestaan of op een bepaald gedeelte van een wegvak is toegestaan. Deze wordt aangegeven met een getal in een rode cirkel. Wanneer deze snelheid (en een marge voor meetfouten) wordt overschreden, is de bestuurder in overtreding en kan deze een bekeuring krijgen.

Naast specifiek aangegeven maximumsnelheden kent elk soort weg een algemene maximumsnelheid. Enkele uitzonderingen bestaan, zoals Duitse snelwegen, waar geen algemene maximumsnelheid geldt.

Een maximumsnelheid wordt officieel ingesteld vanwege de verkeersveiligheid of vanwege het milieu (geluid of vervuiling).

Zie ook het Wikipedia-artikel «Maximumsnelheid» .