Moskva

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Moskva.

Zie ook het Moskva oblast

Moskva (Cyrillisch: Москва, Nederlands exoniem: Moskou) is de hoofdstad van Rusland. De stad ligt in het westen van het land, en telt 11.504.000 inwoners (2010), en is daarmee de grootste stad van Europa binnen de gemeentegrenzen. De stad heeft de status van een federale stad, en staat daarmee min of meer gelijk met een oblast, alhoewel rond de stad ook nog het oblast Moskva ligt, dat nog eens 7,1 miljoen inwoners telt.

Inleiding

Moskva ligt in het westen van Rusland, in het centrale federale district, in de grote oost-Europese laagvlakte, gelegen aan de rivier de Moskva. De omgeving van Moskva bestaat uit een mix van bossen en weilanden. Het stedelijk gebied is vrij compact, en meet 60 kilometer van noord naar zuid en 50 kilometer van oost naar west. Een groot deel van de huisvesting in de stad bestaat uit planmatige flatwijken, die soms zeer massaal zijn. De huizenprijzen zijn in de stad zeer hoog, waarbij veel inwoners hun appartement bezitten nadat ze deze gekregen hadden ten tijde van de Sovjetunie. Binnen de stad liggen grote uitgestrekte stadsparken, met name buiten het centrum. Rondom Moskva liggen voorsteden. Sommigen hiervan zijn exclaves van de stad Moskva die in het oblast Moskva liggen, anderen zijn aparte gemeentes. De twee grote luchthavens van de stad, Domodedovo en Sheremetyevo liggen respectievelijk ten zuiden en ten noorden van de stad. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere luchthavens.

Wegennet

Het wegennet van Moskva.

Moskva heeft een radiaal wegennet met een aantal ringwegen. Van oudsher is het al het middelpunt van het Russische rijk, wat goed terug te zien is in de structuur van het wegennet, met belangrijke routes naar alle grote steden in Rusland en buurlanden. Tien M-wegen beginnen in Moskva. Alle M-wegen van Rusland beginnen tegenwoordig in Moskva, de andere M-nummers zijn omgenummerd. Tevens zijn er zeven ringwegen. Deze variëren in uitbouwstandaard, van stadswegen tot brede snelwegen tot regionale plattelandsroutes. De belangrijkste ringweg is de MKAD, van oudsher de begrenzing van de stad Moskva. Deze ringweg telt 2x5 rijstroken en is 109 kilometer lang. De binnenste snelwegring wordt gevormd door de derde transportring, ook wel bekend als de TTK, die 36 kilometer lang is. Daarnaast is er tussen de MKAD en de TTK een nieuwe snelwegring in aanleg, de CHTK, die 74 kilometer lang moet worden. Rond het centrum ligt verder nog de Garden Ring, een gelijkvloerse stadsboulevard die 6 tot 18 rijstroken telt, en de centrumring die alleen rond het centrum loopt. Verder buiten Moskva lopen nog twee ringwegen van regionaal belang, namelijk de A107 en A108. De buitenste ringweg moet gevormd gaan worden door de CKAD, een 552 kilometer lange ringweg, de langste ter wereld.

Snelwegennet

Het snelwegennet van de regio Moskva (stad + oblast) beslaat zo'n 615 kilometer. Het gaat dan om wegen met gescheiden rijbanen en uitsluitend ongelijkvloerse kruisingen, zonder voetgangersoversteken. Van dit aantal ligt zo'n 180 kilometer in de stad Moskva zelf (inclusief de MKAD), de rest in het oblast eromheen. Daarnaast is er een omvangrijk wegennet van meerstrooks wegen, met name de radiale wegen die nog niet zijn uitgebouwd tot autosnelweg.

Radialen

Moskva heeft de volgende radialen;

 • M1 Moskva - Smolensk - Minsk
 • M2 Moskva - Tula - Kharkiv
 • M3 Moskva - Kaluga - Bryansk - Kyiv
 • M4 Moskva - Voronezh - Rostov
 • M5 Moskva - Ryazan - Samara
 • M7 Moskva - Noginsk - Nizhny Novgorod
 • M8 Moskva - Sergiyev Posad - Yaroslavl
 • M9 Moskva - Velikiye Luki - Riga
 • M10 Moskva - Sankt-Petersburg
 • M11 Moskva - Sankt Petersburg


 • A100 Moskva - Dorokhovo
 • A101 Moskva - Troitsk
 • A102 Moskva - Lyubertsy
 • A103 Moskva - Shchyolkovo
 • A104 Moskva - Dmitrov
 • A105 Moskva - Zelenograd

Geschiedenis

De Lefortovotunnel in de TTK.

Het wegennet van Moskva is radiaal ontwikkeld, en oude hoofdwegen verbonden Moskva met de andere grote steden van het Russische rijk, zoals Sankt-Petersburg, Riga, Minsk, Kyiv, Rostov, Volgograd, Nizhny Novgorod en Yaroslavl. Moskva was al vroeg het middelpunt van het Russische rijk, zodat de stad één van de meest uitgebreide radiale wegennetten van Europa ontwikkelde. Na de tweede wereldoorlog zijn brede boulevards aangelegd in Moskva, zowel op de radiale routes, als destijds de twee ringwegen, de Boulevard Ring en de Garden Ring. Deze waren vooral gebouwd om indrukwekkend te zijn, niet vanwege hun verkeersfunctie, het autobezit was in Rusland tot de jaren 70 behoorlijk laag. Moskva was echter wel een relatief welvarende stad, en alhoewel het autobezit laag was, zorgde de numerieke omvang van de stad wel voor veel verkeersdrukte vanaf de jaren 50. In de jaren 50 werd de buitenste ring van Moskva, de MKAD aangelegd, die in 1961 opende als een vierstrooks boulevard met verkeerslichten of ongeregelde kruispunten. Ongelijkvloerse kruisingen waren er destijds alleen met de belangrijkste radiale wegen, en de weg stond al snel bekend als de dodenweg. Gedurende de jaren 60 en 70 werd het wegennet van Moskva opgewaardeerd, waarbij de wegen geleidelijk ongelijkvloers werden gemaakt. Dit gebeurde gefragmenteerd, er was geen grootschalig uitvoeringsprogramma om het wegennet gestructureerd te verbeteren.

Tussen 1995 en 1997 werd de MKAD van 4 naar 10 rijstroken verbreed en volledig ongelijkvloers gemaakt. In 2001 werd er een verbod op langzaam verkeer ingevoerd, en kreeg de weg de status van een autosnelweg. Tevens werd vanaf eind jaren 90 gebouwd aan de derde transportring, de TTK. Deze ringweg was in 2004 voltooid met de opening van de Lefortovotunnel. Anders dan de andere binnenringen van Moskva, was de TTK wel een volwaardige snelweg, en heeft autoweg-status. De drukste stadsweg is nog steeds de Garden Ring, die 6 tot 18 rijstroken telt. Vanaf de jaren 90 zijn er wel ideeën geweest om van de ringweg een éénrichtingsweg te maken, en het aantal kruispunten te reduceren, maar verkeerskundigen waren geen voorstander van het idee om een 18-strooks éénrichtingsweg te hebben. Tussen 2002 en 2009 zijn de eerste ongelijkvloerse delen van de vierde ringweg opengesteld, de CHTK die tussen de TTK en MKAD moet gaan lopen. Vooralsnog zal het een tijd duren voordat deze ringweg volledig is. De planning voorziet een voltooiing in 2015, maar het is de vraag of dit haalbaar is vanwege de vele tunnels.

Congestie

De 18 rijstroken tellende Garden Ring ter hoogte van Zubovskaya Square.

De congestie in Moskva is enorm, in 2013 was Moskva de meest filegevoelige stad ter wereld.[1] Alhoewel het autogebruik procentueel relatief laag is vergeleken met Paris of Amerikaanse steden, is de bevolkingsdichtheid van de stad hoog, en het aantal personenauto's en verkeersbewegingen per vierkante kilometer ook erg hoog. Ook de wegenstructuur van Moskva speelt een rol. Er zijn slechts twee volwaardige ringsnelwegen, en veel radiale wegen binnen de MKAD zijn niet ongelijkvloers, maar hebben verkeerslichten, wat de capaciteit van deze wegen, ondanks hun breedte, nogal beperkt. Een ander probleem is het stratenpatroon, dat onlogisch is met veel doodlopende straten, waardoor al het verkeer over een beperkt aantal wegen gebundeld wordt, met enorme filevorming tot gevolg. Moskva is ook een belangrijk industrieel centrum, op met name de MKAD rijdt daardoor zeer veel vrachtverkeer. Ook het ontbreken van een hoogwaardige ringweg verder van de stad speelt een rol, het doorgaande verkeer rijdt hierdoor vaak via de MKAD, omdat de buitenste ringwegen, de A107 en A108, slechts enkelbaans wegen zijn die door veel bebouwde kommen lopen, en geen serieus alternatief zijn, vooral voor verkeer dat meer dan een kwart rond de stad moet. Vooral de M1-M7 en de M2/M4-M10 transitroutes kennen veel doorgaand verkeer, wat veelal via de MKAD afgewikkeld wordt.

Referenties

Snelwegen en hoofdwegen in de metropool Moskva

M1M2M3M4M5M7M8M9M10M11

A100A101A102A103A104A105A107A108

MKADTTKCHTKCKAD