Most dr.Franja Tuđmana

Uit Wegenwiki
Versie door Palance (overleg | bijdragen) op 24 mei 2022 om 08:00 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Most dr. Franja Tuđmana
HR D8.svg
Blank.png
Overspant Rijeka dubrovačka
Rijstroken 1x2 / 1+2
Totale lengte 518 meter
Hoofdoverspanning 418 meter
Hoogte brugdek 50 meter
Openstelling 11-05-2002
Verkeersintensiteit 9.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Most dr. Franja Tuđmana (Dr. Franjo Tuđmanbrug) is een tuibrug in Kroatië en overspant het fjord Rijeka dubrovačka (dat zich bijna tot aan de Bosnische grens uitstrekt) op de plek waar deze uitmondt in de Adriatische Zee.

Kenmerken

De brug bestaat feitelijk uit 2 delen: Het zuidelijke deel is een tuibrug, het noordelijke deel bestaat uit voorgespannen beton. Die pijler staat op de noordoever, die van de tuibrug op de zuidelijke oever. De pyloon aan de zuidkant heeft een hoogte van 141,5 meter. Het brugdek hangt 49 meter boven het water. Over de brug loopt de kustweg D8. De weg telt 2 rijstroken - 1 per richting - maar aan de zuidkant telt deze over enkele meters 3 rijstroken omdat er, vanuit noordelijke richting, een voorsorteerstrook is voor linksafslaand verkeer voor het kruispunt direct ná de brug. Tevens kunnen voetgangers gebruik maken van een voetpad aan beide zijden van de brug. Aan de noordzijde is een parkeerplaats en uitzichtpunt langs de zee. Tevens is hier een keermogelijkheid indien de brug wordt gesloten.

Geschiedenis

Voordat de brug werd aangelegd moest verkeer tussen Split en Dubrovnik omrijden langs de oevers van het fjord Rijeka dubrovačka. Met de aanleg van de brug kon de route met 12 kilometer verkort worden. In 1989 werd een aanvang gemaakt met de bouw van de Most Dubrovnik, maar de bouw werd in 1991 stilgelegd door de oorlog. Pas in 1998 werd de bouw weer hervat, waarna de brug op 11 mei 2002 kon worden geopend voor het verkeer.

De bouw heeft 252 miljoen Kuna gekost, ongeveer 34 miljoen Euro.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Franjo Tuđman, de eerste president van Kroatië. Een plakkaat herinnert er nog aan dat bij opening de oorspronkelijke naam Most Dubrovnik was.[1] In 2004 kreeg de brug haar huidige naam.

In de Kroatische taal zou het gebruik van de 2e naamval betekenen dat de naam Most dr. Franje Tuđmana zou moeten heten. In de regio Dubrovnik-Neretva worden soms andere verbuigingen gebruikt, en derhalve heet de brug Most dr Franja Tuđmana. Andere bruggen in Kroatië en Bosnië-Herzegovina die naar Tuđman zijn vernoemd gebruiken wel de correcte verbuiging, zodat deze brug toch een unieke naam heeft.

Weersomstandigheden

Bij een harde aflandige wind (Bura) kan de brug uit veiligheidsoverwegingen worden afgesloten voor voetgangers en autoverkeer. Via signalering en kantelwalsborden wordt het verkeer dan omgeleid via de oude route om de Rijeka dubrovačka. Voetgangers mogen dan ook geen gebruik maken van de brug.

Verkeersintensiteiten

Gemiddeld rijden dagelijks 9.100 voertuigen in Zaton, net ten westen van de brug, maar in de zomer ligt dit met 15.400 voertuigen fors hoger.[2]

Tol

Voor deze brug hoeft geen tol te worden betaald.

Referenties