N152 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 5 aug 2018 om 12:09 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox SLO | afbeelding= N152 FR.svg | map = FR N152.png | nummer = N152 | begin = Briare | einde = Angers | lengte = 324 | route = }} De '''N152''' of '''RN152'...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N152 FR.svg
FR N152.png
N152
Begin Briare
Einde Angers
Lengte 324 km
Route

De N152 of RN152 was een route nationale in Frankrijk. De weg vormde een oost-westverbinding in Centraal-Frankrijk en heeft twee beginpunten gehad. De oorspronkelijke route begon in Briare en verliep via Orléans en Tours naar Angers. De latere route begon in Fontainebleau en verliep vanaf daar naar Orléans en verder via Tours naar Angers. De eerste route was 324 kilometer lang, de latere route was 267 kilometer lang.

Routebeschrijving

D952 (Loiret)

De ex-N152 begon oorspronkelijk in Briare op de N7. Briare is een klein stadje aan de Loire. De weg is in het departement Loiret tegenwoordig als de D952 genummerd. De D952 verloopt vanaf Briare westwaarts en volgt overal de loop van de rivier de Loire. De D952 kent een rondweg bij de nabijgelegen stad Gien, en snijdt dan tussen Ouzouer-sur-Loire en Châteauneuf-sur-Loire een deel van de Loire af. Dit deel is niet hoogwaardig uitgebouwd en voert door nogal veel dorpen. Vanaf Châteauneuf-sur-Loire tot Orléans valt de ex-N152 samen met de ex-N60.

D152 (Seine-et-Marne)

De latere route van de ex-N152 begon noordelijker in de stad Fontainebleau, gelegen nabij de rivier de Seine. De weg is in het departement Seine-et-Marne tegenwoordig als de D152 genummerd. De D152 verloopt vanaf Fontainebleau in zuidwestelijke richting, door dichte bossen. Een eind buiten Fontainebleau is een aansluiting op de A6. Daarna voert de D152 door een meer open gebied met weilanden en kleine dorpjes.

D2152 (Loiret)

In het departement Loiret is de ex-N152 als de D2152 genummerd en verloopt in zuidwestelijke richting door glooiend akkerland. Dit deel voert door een kaal en monotoon landschap. De voornaamste plaats op dit deel van de route is Pithiviers, dat een rondweg heeft. Zuidelijk van Pithiviers is een aansluiting op de A19. Daarna voert de D2152 door het Forêt d'Orléans, een dichtbebost gebied ten noorden van de rivier de Loire. De D2152 bereikt de stad Orléans vanaf het noordoosten en heeft een aansluiting op de ex-N60.

De passage door de stad Orléans verloopt over de kades aan de rivier de Loire, pal langs het centrum van de stad. Van oudsher is dit niet een belangrijke doorgaande route en de weg blijft enkelbaans. Aan de westzijde van Orléans gaat de D2152 over de A71 heen. Westelijk van Orléans buigt de D2152 naar het zuidwesten af en volgt zowel de rivier de Loire als de A10. De weg voert dwars door de plaatsen op de route, zoals Meung-sur-Loire en Beaugency.

D2152 (Loir-et-Cher)

In het departement Loir-et-Cher is de ex-N152 ook als de D2152 genummerd tot aan de stad Blois. Dit is de grootste plaats aan de route tussen Orléans en Tours. De weg verloopt vrij dicht langs de Loire, terwijl de A10 het doorgaande verkeer verwerkt. De stad Blois heeft een ringstructuur maar geen echte rondweg die buiten de stad gaat.

D952 (Loir-et-Cher)

Vanaf Blois is de ex-N152 als de D952 genummerd. De weg blijft de Loire in zuidwestelijke richting volgen en loopt op veel plekken direct langs de rivier. Er liggen veel kleine dorpjes op de route, die geen rondwegen hebben.

D952 (Indre-et-Loire)

Tot aan de stad Tours blijft de D952 dicht langs de Loire lopen. De bebouwde kommen rijgen zich aaneen. De D952 blijft voortdurend op de noordoever van de Loire en passeert dus ook door het noorden van de stad Tours en niet door het historische centrum, alhoewel aan de noordkant van de Loire ook oude wijken liggen. De D952 gaat zonder aansluiting onder de A10 door en heeft een indirecte aansluiting op de westelijke ringweg van Tours.

Westelijk van Tours blijft de D952 de Loire volgen. De vallei van de Loire kent in dit gebied wat kleine hoogteverschillen. Aan de oostzijde van Langeais is een aansluiting op de A85, op het punt waar deze autoroute de Loire oversteekt. Langeais zelf ligt niet direct aan het water, zodat de D952 meer een bypass vormt. Westelijker liggen vooral kleine dorpjes aan de Loire en de D952, die een standaard enkelbaans weg blijft. De weg voert langs de kerncentrale van Chinon, die aan de overzijde van de Loire ligt.

D952 (Maine-et-Loire)

De weg blijft tot Angers de rivier de Loire volgen. De voornaamste plaats voor het eindpunt is Saumur, de D952 voert over de noordoever terwijl het historische centrum op de zuidoever ligt. Een spoorcorridor scheidt de weg van de noordelijke wijken van Saumur. De weg voert daarna door een hele serie dorpen aan de Loire tot aan Angers. De stad Angers ligt niet direct aan de Loire, alhoewel sommige buitenwijken bijna tot aan de rivier reiken. De D952 vormt de zuidoostelijke invalsweg van Angers en eindigt dan aan de rand van de stad.

Geschiedenis

Referenties