Hoofdmenu openen
N25 FR.svg
N25 Niger map.png
N25
Begin Niamey
Einde Assamakka (DZ)
Lengte 1.330 km

De N25 of RN25 is een route nationale in Niger. De weg is de op één na langste van Niger, en verloopt vanaf de hoofdstad Niamey via Tahou, Agadez en Arlit naar de grens met Algerije. Het is de enige weg die helemaal naar het noorden van Niger loopt. De N25 is 1.330 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N25 begint in de hoofdstad Niamey op de N1 en loopt noordoostwaarts de stad uit. De weg is geasfalteerd, ook buiten Niamey, en voert door vlak woestijnlandschap, met her en der kleine dorpjes. Bij Baleyara splitst de N23 af. De weg verloopt via de stad Filingué, het is onduidelijk of de N25 ook na Filingué nog geasfalteerd is. In Abala slaat de weg naar het oosten af, maar het is onbekend in hoeverre er sprake is van een daadwerkelijke (zand)weg oostelijk van Abala. Oostelijk van Tebarat is de N25 vermoedelijk onderbroken tot Tahoua.

Het tweede deel begint in Tahoua, een vrij grote plaats. De N25 loopt verder noordoostwaarts en is hier geasfalteerd. De N16 en N22 splitsen er van af. De weg voert ruim 350 kilometer door de woestijn naar Agadez, maar het is onduidelijk hoe ver het asfalt doorloopt, op tweederde van de route is de N25 onverhard, maar zuidwestelijk van Agadez is de weg wel weer verhard. Bij Agadez sluit de N11 aan, die naar de stad Zinder in het zuiden loopt.

Vanaf Agadez voert de N25 ruim 220 kilometer naar het noorden, naar de mijnbouwstad Arlit. De N25 is ten noorden van Agadez geasfalteerd, maar bij Arlit niet. De N25 voert ten westen van het gebergte van noord-Niger langs. Vanaf Arlit voert de N25 nog 200 kilometer verder naar het noordwesten door vlakke woestijn. Dit deel van de route is amper een weg te noemen, het zijn sporen in de woestijn. Men bereikt dan de grens met Algerije bij Assamakka. Aan Algerijnse zijde gaat de N1 verder noordwaarts naar Tamanrasset.

Geschiedenis

De N25 is van oudsher een belangrijke verbinding naar de mijnbouwgebieden van Arlit en Agadez, waar uranium wordt gewonnen, het voornaamste exportproduct van Niger. De meeste handel gaat zuidwaarts vanaf Agadez via de N11, maar de N25 is de enige weg tussen Agadez en Arlit, en tevens is de N25 de enige doorgaande verbinding naar Algerije.

Vanaf Niamey is een vrij lang stuk van de N25 geasfalteerd, maar de route lijkt tussen Abala en Tahoua te ontbreken, hier zijn zelfs geen sporen in het zand. Delen van de route door de Sahara tussen Tahoua en Agadez zijn geasfalteerd, maar niet de volledige route.

Het deel ten noorden van Agadez is ook onderdeel van de zogenaamde "Trans-Sahara Highway" van Algiers naar Lagos. In Niger zijn de enige delen van deze route die nog onverhard zijn. In 2007 werd de aansluitende N1 in het zuiden van Algerije geasfalteerd. De route tussen Agadez en Arlit is in 1980 geasfalteerd, maar door gebrek van onderhoud is op sommige delen het asfalt verdwenen.

Referenties


  Route Nationales in Niger  

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N22N23N24N25N27N29N30