N331 (Nederland): verschil tussen versies

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Verbouwing Zwartsluis - De Krieger toegevoegd.)
Regel 85: Regel 85:
  
 
In 2012-2013 is tussen Marknesse en Emmeloord een parallelweg aangelegd voor langzaam verkeer. Tevens is eind 2012 aan de westzijde van Marknesse een rotonde gerealiseerd.<ref>[http://www.flevoland.nl/nieuws/archief/kikkervissen-voor-paddenp/index.xml Gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Andries Poppe hebben op 21 juni 2013 de rotonde en parallelweg van de Marknesserweg geopend. | flevoland.nl]</ref>
 
In 2012-2013 is tussen Marknesse en Emmeloord een parallelweg aangelegd voor langzaam verkeer. Tevens is eind 2012 aan de westzijde van Marknesse een rotonde gerealiseerd.<ref>[http://www.flevoland.nl/nieuws/archief/kikkervissen-voor-paddenp/index.xml Gedeputeerde Jaap Lodders en wethouder Andries Poppe hebben op 21 juni 2013 de rotonde en parallelweg van de Marknesserweg geopend. | flevoland.nl]</ref>
 +
 +
In 2014 is de weg tussen Zwartsluis en De Krieger gereconstrueerd, waarbij de weg feitelijk volledig opnieuw is aangelegd. Het fietspad loopt nu parallel aan de dijk in plaats van erop en met de daarbij vrijgekomen ruimte is de weg zelf verbreed.
  
 
==Toekomst==
 
==Toekomst==
Regel 98: Regel 100:
 
==Classificatie==
 
==Classificatie==
  
De N331 is in het kader van [[duurzaam veilig]] geclassificeerd als een tweestrooks [[gebiedsontsluitingsweg]]. De [[maximumsnelheid]] is 80 km/uur buiten en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. In Zwolle geldt 70 km/uur en telt de weg 2x2 rijstroken. Alle tweestrooks delen in de provincie Overijssel met een DV-markering hebben een inhaalverbod. Alleen tussen Zwartsluis en Vollenhove mag nog deels ingehaald worden. In Flevoland is inhalen nog wel toegestaan.
+
De N331 is in het kader van [[duurzaam veilig]] geclassificeerd als een tweestrooks [[gebiedsontsluitingsweg]]. De [[maximumsnelheid]] is 80 km/uur buiten en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. In Zwolle geldt 70 km/uur en telt de weg 2x2 rijstroken. Alle tweestrooks delen in de provincie Overijssel met een DV-markering hebben een inhaalverbod. Tot voor kort mocht alleen tussen Zwartsluis en Vollenhove nog deels ingehaald worden, maar met de heraanleg van de weg tussen Zwartsluis en De Krieger zijn ook deze mogelijkheden verdwenen. De enige resterende legale inhaalmogelijkheid tussen Zwolle en Vollenhove is de nieuwe turborotonde tussen Zwolle en Hasselt. In Flevoland is inhalen nog wel toegestaan.  
  
 
==Verkeersintensiteiten==
 
==Verkeersintensiteiten==
Regel 126: Regel 128:
 
* [http://wegnummers.autosnelwegen.nl/wegen/px331n.html Fotopagina N331 op wegnummers.autosnelwegen.nl]
 
* [http://wegnummers.autosnelwegen.nl/wegen/px331n.html Fotopagina N331 op wegnummers.autosnelwegen.nl]
 
* [http://www.flevoland.nl/wat-doen-we/bereikbaarheid/uitvoering-en-beheer/vollenhoverbrug/]
 
* [http://www.flevoland.nl/wat-doen-we/bereikbaarheid/uitvoering-en-beheer/vollenhoverbrug/]
 +
* [http://www.overijssel.nl/actueel/nieuws-wegen/werk-weg/n331-gow-zwartsluis/project/]
  
 
==Referenties==
 
==Referenties==

Versie van 9 aug 2014 17:20

NLN331.svg
N331 NL map.png
N331
Begin Zwolle
Einde Emmeloord
Lengte 44 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Rotonde.svg NLN337.svg Hattem / Afslagsymbool.svg Aansluiting Zwolle-Zuid NLA028.svg Utrecht/Groningen

Centrum.svg Zwolle

Junction.svg NLN764.svg 's-Heerenbroek

Rotonde.svg Zwolle-Stadshagen

Junction.svg NLN759.svg Genemuiden

Brug.svg Zwartewaterbrug Riviersymbool.svg Zwartewater

Centrum.svg Hasselt

Junction.svg NLN377.svg Meppel

Rotonde.svg Industrie De Kranerweerd

Centrum.svg Zwartsluis

Brug.svg Meppelerdiepkeersluizen Riviersymbool.svg Meppelerdiep

Rotonde.svg NLN334.svg Giethoorn

Junction.svg Genemuiden

Junction.svg Kraggenburg

Rotonde.svg NLN762.svg St. Jansklooster

Rotonde.svg Vollenhove

Brug.svg Vollenhoverbrug Riviersymbool.svg Vollenhover Kanaal

Rotonde.svg NLN352.svg Kraggenburg

Rotonde.svg NLN333.svg Blokzijl

Rotonde.svg Marknesse / NLN715.svg Luttelgeest

Rotonde.svg Emmeloord

Junction.svg NLN351.svg Kuinre

Afslagsymbool.svg Aansluiting Industrieterrein De Munt NLA006.svg Lelystad/Lemmer

NLN351.svg Emmeloord

De N331 is een provinciale weg in de Nederlandse provincies Overijssel en Flevoland. De weg vormt een alternatieve route tussen Zwolle en Emmeloord, en voert langs de plaatsen Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Marknesse. De weg is in het kader van Duurzaam Veilig gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 80 km/h buiten de bebouwde kom, en 50 km/h en 70 km/h binnen de bebouwde kom. De route is 44 kilometer lang.

Routebeschrijving

Zwolle

De weg begint in de stad Zwolle aan het Spoolderplein, de rotonde van de afrit Zwolle-Zuid van de A28. Dit is tevens het einde van de N337. De weg loopt dan over het industrieterrein Voorst en telt hier 2x2 rijstroken. Dit gedeelte heet de Westenholterallee. In dit deel zit een brug over het Zwolle-IJsselkanaal. De weg loopt daarna ook langs de wijk Westenholte en vlak voor de wijk Stadshagen slaat de weg af naar het noordwesten. De weg loopt dan langs de oostkant van de wijk Westenholte, en de westkant van de wijk Stadshagen, en telt hier 2x2 rijstroken. De maximumsnelheid is op vrijwel de gehele passage door Zwolle 70 km/u. Vlakbij 's-Heerenbroek volgt de kruising met de N764, de secundaire route tussen Zwolle en Kampen. De weg gaat daarna met een viaduct over het spoor Zwolle - Kampen heen, en gaat daarna door de wijk Stadshagen met één rijstrook per richting. In de toekomst gaat de weg met een boog om de wijk heen. Er volgen dan twee rotondes, waarna de weg langs de Milligerplas loopt. Hier verlaat de weg de bebouwde kom van Zwolle.

Zwartewaterland

De weg loopt dan naar het noordoosten en kent lange rechtstanden, en doet bij vlagen meer aan een autoweg denken. Wel zijn er een paar oversteken voor landbouwverkeer die vanaf de parallelweg naar de weilanden ten westen van de weg willen. Men bereikt dan al snel het kleine Hanzestadje Hasselt. De aansluiting met de N759 is maar voor één relatie ongelijkvloers (Genemuiden - Zwolle), de rest moet via de Zwartewaterweg. Via de Zwartewaterbrug gaat men dan het Zwarte Water over, waarna men in de bebouwde kom van Hasselt komt. Er zijn slechts twee aansluitingen in Hasselt, waaronder met de N377, die hier begint en naar Nieuwleusen en Coevorden loopt. Daarna loopt de weg verder naar het noorden, en loopt richting Zwartsluis over de dijk van het Zwarte Water. Er is een parallelweg voor langzaam verkeer, en er zijn enkele oversteken, volwaardige kruisingen zijn hier echter niet aanwezig. Men bereikt dan de kern Zwartsluis, waarbij de weg over twee beweegbare bruggen gaat, over het kanaal naar Meppel. In het centrum van Zwartsluis is er een rotonde met de N334, die hier begint en verkeer richting Meppel en Steenwijk verwerkt. De weg buigt daarna naar het westen af, en vervolgt een route over een vrij smalle en slingerende dijk. Men heeft echter vanaf de weg geen uitzicht op het Zwartemeer, omdat de weg hier naast de dijk loopt.

Steenwijkerland

De Vollenhoverbrug.

De weg ligt door een klein gedeelte op het grondgebied van de gemeente Steenwijkerland. De enige kern hier is het dorp Vollenhove. Aan de oostkant van Vollenhove bevindt zich een rotonde met de N762, een secundaire provinciale weg naar Sint Jansklooster en de Blauwe Hand. De weg loopt hier langs de noordkant van Vollenhove en steekt dan het Vollenhoverkanaal over, waarover de provinciegrens met Flevoland loopt.

Noordoostpolder

Direct na de provinciegrens bevindt zich een rotonde met de N352, de provinciale weg naar Ens en Urk. De weg kent daarna lange rechtstanden en loopt door de landbouwgebieden van de Noordoostpolder. Na een paar kilometer bereikt men het dorp Marknesse, aan de oostkant ervan eindigt de N333, de provinciale weg naar Steenwijk. Vlak daarna is een rotonde met de N715, een secundaire route naar Luttelgeest en Bant. De weg loopt daarna langs het kanaal naar Emmeloord. De weg loopt niet rechtstreeks rechtdoor naar het centrum van Emmeloord, maar verspringt wat naar het noorden. Via een nieuwe rondweg rijdt men langs het industrieterrein De Munt richting het noorden. Vlak voor het einde bevindt zich nog de kruising met de N351, de weg vanaf Wolvega naar Urk. Beide wegen zijn dan de laatste paar honderd meter dubbelgenummerd met elkaar, om de N331 een logisch einde te geven bij de aansluiting Emmeloord met de A6.

Geschiedenis

De weg is tussen Zwolle en Zwartsluis over de oude tramlijn Zwolle - Blokzijl aangelegd, die in 1934 werd opgeheven. Daarvoor verliep het verkeer tussen Zwolle en Hasselt over een smalle dijk, en tussen Hasselt en Zwartsluis langs de onderkant van de dijk.

In 1941 werd de oude Vollenhoverbrug bij Vollenhove opengesteld, om de toen drooggelegde Noordoostpolder te ontsluiten. De situatie bij Zwartsluis is in de loop der jaren weinig gewijzigd, in 1955 opende de brug over de keersluis in Zwartsluis. Reeds in de jaren 50 of eerder is de N331 al buiten het centrum gelegd over de dijk langs het Zwarte Water. Dit is sindsdien amper aangepast. De N331 verliep oorspronkelijk via een draaibrug door het centrum van Hasselt. In 1972 is een nieuwe rondweg rond Hasselt geopend, met een hogere boogbrug.

Vanaf eind jaren 90 werd de nieuwe vinexwijk Stadshagen aan de noordkant van Zwolle aangelegd. De N331 is daarbij meerdere malen verlegd. Oorspronkelijk verliep de weg rechtstreeks vanaf Hasselt naar het spoorviaduct bij de Hasselterweg. Ter hoogte van het huidige winkelcentrum liep de N331 via de Stadshagenbrug over de Oude Wetering. Eind jaren 90 is de weg omgelegd, en verliep daarna vrij lang parallel langs het spoor aan de oostkant van de spoorlijn Zwolle - Kampen. In 2008 is de nieuwe rondweg van Stadshagen opgeleverd. De nieuwe rondweg is in afstand langer, maar is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. Door het aanleggen van de rondweg is de N764 ruim 2 kilometer ingekort, en lopen de stromen vanaf Hasselt en Kampen samen verder door Zwolle. Doorgaand verkeer hoeft nu niet meer door Westenholte heen. In 2009 heeft de N331 een klein stukje een nieuwe route gekregen over het industrieterrein De Munt in Emmeloord, via een nieuwe rondweg, zodat men langs het industrieterrein gaat, in plaats van er doorheen. Alhoewel niet korter is het wel prettiger rijden voor doorgaand verkeer. In 2010 is de N331 in Zwolle verlegd via een nieuwe vaste brug over het Zwolle-IJsselkanaal. De N331 loopt sindsdien door het noorden en westen van het industrieterrein Voorst. In 2011 en 2012 is de Vollenhoverbrug op de grens van Overijssel en Flevoland vervangen door een nieuwe brug die breder is voor zowel het wegverkeer als de scheepvaart. De nieuwe brug is in mei 2012 opgeleverd en de totale werkzaamheden zijn in juli 2012 afgerond.

In 2012-2013 is tussen Marknesse en Emmeloord een parallelweg aangelegd voor langzaam verkeer. Tevens is eind 2012 aan de westzijde van Marknesse een rotonde gerealiseerd.[1]

In 2014 is de weg tussen Zwartsluis en De Krieger gereconstrueerd, waarbij de weg feitelijk volledig opnieuw is aangelegd. Het fietspad loopt nu parallel aan de dijk in plaats van erop en met de daarbij vrijgekomen ruimte is de weg zelf verbreed.

Toekomst

Zwolle

In de toekomst, wanneer de Vinex-wijk Stadshagen II gebouwd is, gaat de N331 over een nieuwe route noordelijk van Stadshagen langs, met een tunnel De Boxem, om de ecologische hoofdstructuur van de Mastenbroekerpolder door te laten lopen tot in Stadshagen. Dit gedeelte zal één rijstrook per richting tellen. Er zijn twee kruisingen die nog onvolledig zijn, wanneer het deelproject De Tippe van Stadshagen wordt opgeleverd zullen deze ook in gebruik worden genomen. De werkzaamheden zijn op 16 november 2012 officieel gestart en moeten in augustus 2014 voltooid zijn.[2]

Hasselt

In Hasselt komen twee turborotondes, namelijk aan de zuidzijde van het dorp met de N759 en aan de noordzijde met de N377.[3]

Classificatie

De N331 is in het kader van duurzaam veilig geclassificeerd als een tweestrooks gebiedsontsluitingsweg. De maximumsnelheid is 80 km/uur buiten en 50 km/uur binnen de bebouwde kom. In Zwolle geldt 70 km/uur en telt de weg 2x2 rijstroken. Alle tweestrooks delen in de provincie Overijssel met een DV-markering hebben een inhaalverbod. Tot voor kort mocht alleen tussen Zwartsluis en Vollenhove nog deels ingehaald worden, maar met de heraanleg van de weg tussen Zwartsluis en De Krieger zijn ook deze mogelijkheden verdwenen. De enige resterende legale inhaalmogelijkheid tussen Zwolle en Vollenhove is de nieuwe turborotonde tussen Zwolle en Hasselt. In Flevoland is inhalen nog wel toegestaan.

Verkeersintensiteiten

De N331 is buiten Zwolle een vrij rustige route. In Zwolle kan er vertraging ontstaan ter hoogte van Westenholte, met name in de spits wanneer bussen prioriteit krijgen richting het noorden en zuiden (met het verkeer mee). De kruising met de Klipperweg tussen Westenholte en Stadshagen is al gedimensioneerd op de toekomstige routing van de N331 over de Westenholterallee met extra opstelstroken voor rechtsaf en linksaf. Dit kruispunt is momenteel de grootste in Zwolle met 6 opstelstroken richting zuiden.

Buiten Zwolle kan er kleine vertraging ontstaan door brugopeningen in met name Hasselt en Zwartsluis. Sprake van structurele vertraging is er echter niet op de route buiten Zwolle.

Onderstaande verkeersintensiteiten betreffen de werkdagintensiteiten. Deze zijn van ten hoogste 2006, en houden nog geen rekening met de nieuwe situaties in Zwolle. Deze gegevens hebben alleen betrekking op het gedeelte binnen de provincie Overijssel.

Traject 2002 2003 2004 2005 2006 2010 2012
Zwolle - Hanzeweg 10.500 11.700 12.700 11.400 10.700 11.800 10.700
Hasselt - Zwartsluis 11.100 10.500 10.700 10.400 10.600 12.600 11.200
Zwartsluis - Vollenhove 6.300 6.100 5.800 5.800 5.900 6.100 5.500

Het gedeelte in Zwolle is hierbij niet opgenomen. De verkeersstromen vanaf Hasselt en Kampen komen hier samen en bedroegen in 2006 samen 21.600 voertuigen per etmaal.

Externe links

Referenties

Genummerde wegen in de provincie Overijssel

Autosnelwegen: A1A28A32A35A50

Niet-autosnelwegen: N18N23N34N35N36N48N50N307N315N331N332N333N334N337N340N341N342N343N344N346N347N348N349N350N351N375N377

N731N732N733N734N735N736N737N738N739N740N741N742N743N744N745N746N747N748N749N750N751N752N753N754N755N756N757N758N759N760N761N762N763N764N765N766N768N824N852N855

Genummerde wegen in de provincie Flevoland

Autosnelwegen: A6A27

Niet-autosnelwegen: N23N50N301N302N305N306N307N309N331N333N351N352

N701N702N703N704N705N706N707N708N709N710N711N712N713N714N715N716N717N718N719N720N727N765

Stadsroutes: Almere