N4 (Filippijnen)

N4 RP.svg
N4 PH map.png
N4
Begin Santo Tomas
Einde Batangas
Lengte 45 km

De N4, ook bekend als de President Jose P. Laurel Highway, is een national primary road in de Filippijnen. De weg vormt een noord-zuidroute over het midden van het eiland Luzon, vanaf Santo Tomas tot Batangas, ten zuiden van de regio Manila. De N4 is 45 kilometer lang.

Routebeschrijving

In Santo Tomas splitst de N4 van de N1 af en voert zuidwaarts door een gebied met dichtbevolkt platteland. De South Luzon Expressway voert parallel aan de N4, die daarom voornamelijk lokaal verkeer tussen de dorpen en steden verbindt. Bijna de hele N4 kent lintbebouwing of voert door grotere kernen. Het is een enkelbaans weg die niet hoogwaardig is uitgebouwd. De N4 eindigt in de havenstad Batangas.

Geschiedenis

De N4 is vernoemd naar José P. Laurel (1891-1959), de president van de Filippijnen als Japanse marionettenstaat tussen 1943 en 1945. Pas sinds de jaren '60 van de 20e eeuw wordt Laurel beschouwd als legitieme president van de Filippijnen. Laurel is geboren in Tanauan, waar de N4 doorheen loopt.

De N4 was lange tijd van doorgaand belang voor verkeer tussen Manila en Batangas. Vanaf eind jaren '90 is de zuidelijke verlenging van de South Luzon Expressway uitgevoerd als de Southern Tagalog Arterial Road (STAR) die parallel aan de N4 is aangelegd. In 2001 opende hiervan het eerste deel tussen Santo Tomas en Lipa, en in 2008 de verlenging zuidwaarts tot Batangas. Hiermee heeft de N4 geen belang meer voor doorgaand verkeer.

Referenties


  National primary roads in de Filippijnen