N5 (Djibouti)

N5 FR.svg
N5 Djibouti map.png
N5
Begin Grand Bara
Einde Holl-Holl
Lengte 65 km

De N5 of RN5 is een route nationale in Djibouti. De weg vormt een haak door het zuidoosten van het land, vanaf de N1 in de woestijn Grand-Bara tot Holl-Holl. De N5 is 65 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 verloopt vanaf de N1 in de woestijn Grand Bara met een boog via Ali Sabieh en Ali Addeh naar Holl-Holl. Dit zijn een aantal grotere dorpen en een aantal van de voornaamste plaatsen in het land buiten de hoofdstad Djibouti. Alleen het westelijkste deel tussen de N1 en AlI Sabieh is verhard, de rest is een gravelweg en heeft ook geen vaste bruggen over seizoensrivieren. De weg voert door ruig terrein met rotswoestijn en lage bergen.

Geschiedenis

In 1982 werd de wegnummering van Djibouti voor het eerst vastgesteld. Bij een mutatie in 1993 verliep de weg van de N1 via Ali Sabieh en Ali Addeh naar Holl-Holl. Sommige kaarten geven echter een andere route weer, namelijk noord-zuid van Djibouti naar Holl-Holl en vanaf daar twee routes, eentje zuidwestwaarts naar de N1 en eentje via Ali Addeh naar Ali Sabieh en de N1. Ook geven sommige kaarten de route van Ali Sabieh naar de grens met Ethiopië als de N5 weer, dit is echter als de N19 genummerd.[1]

De N5 is tussen de N1 en Ali Sabieh geasfalteerd, vanuit Ali Sabieh verloopt de geasfalteerde weg echter niet oostwaarts naar Ali Addeh, maar zuidoostwaarts in de richting van Assamo, niet ver van het drielandenpunt met Ethiopië en Somalië. Het deel van Ali Sabieh via Ali Addeh naar Holl-Holl was in 2020 nog een weinig ontwikkelde gravelweg. Zo waren er ook geen vaste bruggen over wadi's en seizoensrivieren.

Referenties

  Routes nationales in Djibouti  

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19