N5 (Kameroen)

N5 FR.svg
N5 Cameroon map.png
N5
Begin Békoko
Einde Bandjoun
Lengte 220 km

De N5 of RN5 is een route nationale in Kameroen. De weg vormt een noord-zuidroute in het westen van het land, vanaf Békoko nabij Douala tot aan Bandjoun nabij Bafoussam. Het is daarmee één van de belangrijkere wegen van het land. De N5 is 220 kilometer lang.

Routebeschrijving

De N5 splitst bij Békoko ongelijkvloers van de N3 af, net ten westen van de grote havenstad Douala. De weg voert in noordelijke richting en is geasfalteerd. De N3 ontsluit een aantal kleine stadjes. Het terrein begint als een dicht regenwoud met weinig hoogteverschillen, maar verder landinwaarts wordt het terrein bergachtiger, uiteindelijk met vulkanen van meer dan 2000 meter hoogte. De weg stijgt naar ruim 900 meter hoogte bij Nkongsamba. Daarna voert de weg de echte hooglanden in, dit gebied is dichter bevolkt met een dichtbebouwd platteland. De bebossing is hier minder dicht, de weg bereikt uiteindelijk zo'n 1600 meter boven zeeniveau tussen Bafang en eindpunt Bandjoun, waar de N5 op de N4 eindigt, even ten zuiden van de stad Bafoussam.

Geschiedenis

Douala was van oorsprong de belangrijkste stad in Kameroen, vanaf de jaren '50 groeide Bafoussam enorm, mede doordat dit in de hooglanden ligt en een gematigder klimaat heeft waar landbouw mogelijk is. Dit is één van de dichtstbevolkte streken van Kameroen. De N5 is volledig geasfalteerd en heeft een relatief modern karakter, alhoewel het deel in de hooglanden wat bochtiger is en veel meer bebouwing langs de weg kent.

Referenties


  Routes nationales en autoroutes in Kameroen  

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18N19N20N21N22

Autoroute Kribi - LolabéAutoroute Yaoundé - DoualaAutoroute Yaoundé - Nsimalen