N78 (Frankrijk)

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 12 nov 2017 om 11:38 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox SLO | afbeelding= N78 FR.svg | map = FR N78.png | nummer = N78 | begin = Nevers | einde = Saint-Laurent-en-Grandvaux | lengte = 256 | route = }} De '''N78...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
N78 FR.svg
FR N78.png
N78
Begin Nevers
Einde Saint-Laurent-en-Grandvaux
Lengte 256 km
Route

De N78 of RN78 was een route nationale in Frankrijk. De N78 vormde een vrij lange oost-westroute in het midden van het land, vanaf Nevers via Chalon-sur-Saône naar Saint-Laurent-en-Grandvaux. De N78 was maximaal 256 kilometer lang.

Routebeschrijving

D978 (Nièvre)

De N78 begon in de stad Nevers, gelegen aan de Loire. In het departement Nièvre is de ex-N78 tegenwoordig als de D978 genummerd en begint in Nevers, waar een aansluiting op de A77 is. De weg voert dan oostwaarts, dwars door het departement. Het landschap bestaat eerst uit glooiende weilanden met wat bebossing, oostelijker in het departement wordt het landschap heuvelachtiger met grotere hoogteverschillen. Nevers is de enige noemenswaardige plaats op de route in Nièvre, de overige dorpen zijn klein. In het oosten van het departement is alleen het dorp Château-Chinon wat groter.

D978 (Saône-et-Loire)

Het grensgebied tussen Nièvre en Saône-et-Loire wordt gevormd door de Morvan, een heuvelachtig gebied en het hoogste deel van de Bourgogne. Het hoogste punt van de D978 ligt op bijna 700 meter boven zeeniveau, daarna daalt men af naar het stadje Autun. Autun heeft geen rondweg, het is een regionaal knooppunt van wegen maar al het verkeer moet door het stadje. Oostelijk van Autun volgt de D978 een rustige route naar Chalon-sur-Saône. De weg voert door enkele heuvelruggen maar verloopt veelal door weilanden. Bij Chalon-sur-Saône wordt het landschap vlakker. In Chalon-sur-Saône is geen directe aansluiting op de A6 en de D978 eindigt in het westen van de stad op de ex-N6.

D678 (Saône-et-Loire)

Oostelijk van Chalon-sur-Saône is de ex-N78 als de D678 genummerd in het departement Saône-et-Loire. De weg voert door vlak gebied en verloopt via het dorp Louhans naar het oosten. Dit gebied is relatief dichtbevolkt en kent vrij veel kleine bebouwde kommen. Ongeveer op de departementsgrens bevindt zich de aansluiting op de A39.

D678 (Jura)

In het departement Jura is de ex-N78 ook als de D678 genummerd. De weg voert een vrij lang stuk door de bebouwde kom van Lons-le-Saunier, de grootste stad op de route in het departement Jura. Oostelijk van Lons wordt het gebied ook bergachtiger, men rijdt de Jura in. Het landschap bestaat hier uit dichtbeboste canyons en plateaus. Het hoogste punt van de D678 ligt vlak voor het eindpunt op circa 900 meter boven zeeniveau. De bergen rondom zijn echter niet heel veel hoger. In Saint-Laurent-en-Grandvaux eindigt de D678 dan op de N5.

Geschiedenis

De N78 was één van de oorspronkelijke routes nationales van 1824 en verliep toen van Nevers via Autun, Chalon-sur-Saône en Lons-le-Saunier naar de N5 bij Saint-Laurent-en-Grandvaux. Deze route was 256 kilometer lang. In 1973 is de westelijke helft gedeclasseerd, de N78 begon toen in Chalon-sur-Saône, wat de nummerwissel van D978 naar D678 in het departement Saône-et-Loire verklaart. De N78 was toen nog 106 kilometer lang. In 2006 is de N78 volledig gedeclasseerd en hield toen op te bestaan.

De N78 was niet een intensief bereden doorgaande route en is daarom vrijwel nergens opgewaardeerd. Geen enkel deel is hoogwaardig uitgebouwd en rondwegen ontbreken vrijwel overal. Het deel tussen Chalon-sur-Saône en Lons-le-Saunier is het drukste deel buiten de grotere plaatsen, omdat de weg hier enig regionaal verkeer trekt, aangezien er geen autoroute parallel aan loopt.

Referenties