National Highways

Uit Wegenwiki
Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2015 om 19:21 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Highways England''' (voorheen: ''Highways Agency'') is de wegbeheerder in Engeland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Highways England is op 1 april 201...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Highways England (voorheen: Highways Agency) is de wegbeheerder in Engeland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Highways England is op 1 april 2015 ontstaan als opvolger van Highways Agency, in het kader van een grote bestuurlijke reorganisatie van wegen.[1]

Taken

Highways England beheert de motorways en A-roads in Engeland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Het is een uitvoerend agentschap van het Department for Transport.

Geschiedenis

Highways Agency werd op 30 maart 1994 opgericht en was verantwoordelijk voor het Strategic Road Network, een netwerk van 6.920 kilometer van hoofdwegen, goed voor 34% van het verkeer en 67% van het vrachtverkeer. Het had ook 9.000 bruggen in beheer. Het wegennet dat in het beheer was van Highways Agency werd gewaardeerd op 108 miljard pond. Highways Agency was operationeel opgedeeld in zes regio's.

In verband met een bestuurlijke reorganisatie van het wegennet in het Verenigd Koninkrijk is Highways Agency op 1 april 2015 vervangen door Highways England. Een belangrijk verschil was dat Highways England op langere termijn de financiën kon plannen.[2] Tevens werd duidelijker dat het beheerde wegennet alleen dat van Engeland is, en niet van Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Zie ook

Referenties