Netebrug Walem

Netebrug Walem
E19 BE.svg
Blank.png
Overspant Nete
Rijstroken 2x3
Totale lengte 250 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 12,30 meter
Openstelling 29-10-1971
Verkeersintensiteit 100.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Netebrug bij Walem, in de scheepvaart ook wel bekend als de E19-Brug is een liggerbrug in België, gelegen in de E19 bij Walem, ten noorden van de stad Mechelen. De brug heeft een lengte van 250 meter en heeft 5 overspanningen.

Kenmerken

De Netebrug bij Walem is gelegen tussen de aansluiting Rumst, noordelijk van de brug, en de aansluiting Mechelen-Noord een stuk ten zuiden van de brug. De brug overspant de Nete, een rivier die deel uit maakt van het stromingsgebied van de Schelde. De brug ligt bij het plaatsje Walem en heeft een hoogte van 12,30 meter. De brug heeft een lengte van 250 meter en kent 5 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning, maar de precieze dimensies van de overspanningen van de brug zijn onbekend. Het brugdek bestaat uit vier rijbanen, waarvan de buitenste twee slechts gebruikt worden. Deze buitenste rijbanen hebben elk 3 doorgaande rijstroken met vluchtstroken. De middelste twee rijbanen worden niet gebruikt.

Geschiedenis

De Netebrug is in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd op 29 oktober 1971 geopend, toen de E19 opende tussen Zemst en Rumst.

De brug is ten tijde van de aanleg opgeleverd met twee extra rijbanen in de middenberm van de weg. Die rijbanen waren onderdeel van een plan om een supersnelweg tussen Brussel en Antwerpen te realiseren, met enkel een aansluiting bij Mechelen. Men heeft hiervoor destijds al een eerste laag asfalt neergelegd in het midden van de extra brede kunstwerken tussen Antwerpen en Brussel. Ook is hiervoor over het gehele tracé ruimte gereserveerd.

De realisatie van het plan is onwaarschijnlijk en de vrije ruimte in de middenberm in het deel ten zuiden van Mechelen is in gebruik voor de spoorlijn Mechelen - Brussel. Of de loze ruimte op de Netebrug bij Walem ooit nog gebruikt gaat worden, is niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 100.000 voertuigen per dag over de brug bij Walem.

Referenties