New Brunswick

Flag of New Brunswick.png
New Brunswick.png
Hoofdstad Fredericton
Grootste stad Saint John
Oppervlakte 72.908 km²
Inwonertal 761.000
Lengte snelwegennet 831 km[1]
Eerste snelweg 1968
Afkorting NB

New Brunswick is een provincie in Canada, gelegen in het oosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van bijna 73.000 km² en is daarmee bijna twee maal zo groot als Nederland. De provincie heeft een inwonertal van 761.000.[2] De hoofdstad is Fredericton, de grootste stad is Saint John.

Inleiding

New Brunswick is één van de zogenaamde "maritime provinces" van Canada, en grenst in het noorden aan Québec, via een smalle landrug aan Nova Scotia en in het westen aan de Verenigde Staten, namelijk de staat Maine. Naar het oosten ligt de provincie Prince Edward Island. Naar het zuiden ligt de Bay of Fundy, naar het oosten de Gulf of Saint Lawrence. New Brunswick is dichtbebost, en de uitlopers van de Appalachian Mountains liggen in het noorden van de provincie. Mount Carleton is met 820 meter hoogte het hoogste punt. De belangrijkste rivier is de Saint John. New Brunswick heeft een minder prominent zeeklimaat dan verwacht zou worden, en ligt enigszins beschut van de Atlantische Oceaan. De grootste stad is Saint John in het zuiden, andere grotere steden zijn de hoofdstad Fredericton en Moncton.

Wegennet

New Brunswick heeft 3,6% van de totale weglengte in Canada, met 27.546 kilometer weg in 2016.[3] Het wegennet van New Brunswick is relatief uitgebreid gezien het inwonertal. De meeste wegen liggen langs de randen van de provincie, in het binnenland zijn minder hoofdwegen. New Brunswick heeft circa 750 kilometer aan snelwegen. De Highway 2 is de langste en belangrijkste snelweg, en is geheel onderdeel van de Trans-Canada Highway in New Brunswick. De snelweg bedient tevens twee van de drie grootste steden van de provincie. De Highway 1 is de op één na belangrijkste snelweg, vanaf Saint John naar de Highway 2 bij Salisbury. Daarnaast zijn er een aantal kortere snelwegsegmenten, zoals de Highways 7 en 8 in Fredericton en de Highway 15 in Moncton. De Highway 95 is één van de weinige snelweggrensovergangen van Canada met de Verenigde Staten, en is een directe verlenging van de Interstate 95 in Maine. Benoemenswaardig is verder nog de 13 kilometer lange Confederation Bridge naar Prince Edward Island.

Highways & freeways in New Brunswick

123478101115161795


Geschiedenis

De meeste hoofdwegen in New Brunswick zijn in de jaren 50 en 60 aangelegd, en vanaf de jaren 70 verbreed naar snelweg. De in 1968 geopende Highway 1 door Saint John is waarschijnlijk de oudste snelweg van de provincie. De begin jaren 70 opengestelde Highway 15 van Moncton naar Shediac was de eerste buitenstedelijke snelweg. Vanaf de jaren 70, en vooral in de jaren 80 en 90 zijn de Highways 1 en 2 naar snelweg omgebouwd. In 2014 was de Highway 2 volledig naar snelweg omgebouwd.

Toekomst

De belangrijkste snelwegprojecten zijn de ombouw van de Highway 1 tussen de Amerikaanse grens bij Calais en Saint John naar autosnelweg, evenals de ombouw van de Highway 7 tussen Fredericton en Saint John naar snelweg. Uiteindelijk zullen dan de drie grootste steden onderling per snelweg verbonden zijn.

Referenties

  Provincies en territoria van Canada  

provincies: AlbertaBritish ColumbiaManitobaNew BrunswickNewfoundland and LabradorNova ScotiaOntarioPrince Edward IslandQuébecSaskatchewan

territoria: Northwest TerritoriesNunavutYukon