Hoofdmenu openen

Nigeria

Versie door Chris (overleg | bijdragen) op 24 apr 2019 om 22:26 (→‎Wegennet)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Flag of Nigeria.svg
Nigeria - Nijeriya
Nigeria.png
Hoofdstad Abuja
Oppervlakte 923.768 km²
Inwonertal 199.789.000
Lengte wegennet 60.068 km
Lengte snelwegennet 1.194 km
Eerste snelweg 1978
Benaming snelweg Expressway
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode WAN[1]

Nigeria, formeel de Federal Republic of Nigeria, is een groot land in het westen van Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan, en telt 200 miljoen inwoners, het is daarmee het meestbevolkte land van Afrika. Het land heeft een oppervlakte van 923.768 km², of ruim 23 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Abuja, de grootste stad is Lagos.

Inleiding

Geografie

Nigeria ligt aan de Golf van Guinea van de Atlantische Oceaan en grenst in het westen aan Benin, in het noorden aan Niger en in het oosten aan Tsjaad en Kameroen. Het land meet maximaal 1200 kilometer van west naar oost en 1050 kilometer van noord naar zuid. De hoofdstad Abuja ligt centraal in het binnenland, de grootste stad Lagos ligt in het zuidwesten.

Nigeria heeft een gevarieerd landschap, het is overwegend vrij vlak behalve op de grens met Kameroen, met steppe en Sahel in het noorden tot tropische regenwouden in het zuiden. Daar tussenin ligt een vruchtbaar gebied met veel weilanden en verspreide bebossing. Alhoewel een groot deel van Nigeria geen echt grote hoogteverschillen kent, zijn er wel op tal van plekken kale rotsruggen die boven het omliggende land oprijzen. De 2419 meter hoge Chappal Waddi is het hoogste punt van Nigeria, gelegen in het uiterste oosten nabij de grens met Kameroen.

De voornaamste rivieren van Nigeria zijn de Niger en de Benue, die in het midden van het land samenkomen. De Niger heeft een grote delta aan de Golf van Guinea. Tal van kleinere rivieren stromen door het land. In het noordoosten ligt het grote Tsjaadmeer, dat een variabel waterniveau heeft. Stuwmeren liggen verspreid in het noorden van het land. De kustregio is grotendeels ontoegankelijk, met lagunes, rivierdelta's en estuaria met moerasland. Alleen Lagos ligt direct aan zee, andere grote steden liggen aan rivieren of estuaria landinwaarts.

Nigeria heeft een variabel klimaat, het noorden is droger, het zuiden natter. In het zuiden valt 1500 tot 2000 mm neerslag, in het midden 500 tot 1500 mm en in het noorden minder dan 500 mm, hier is sprake van enige verwoestijning. In Abuja varieert de temperatuur van 29 °C in het natte seizoen tot 37 °C in het droge seizoen. In Lagos zijn de verschillen minder groot, hier is de maximumtemperatuur het hele jaar door tussen 28 en 33 °C. Ook het zuiden heeft een droog seizoen maar dit is minder uitgesproken dan in het midden en noorden.

Demografie

Naam Inwonertal
Lagos 15.500.000
Kano 3.626.000
Ibadan 2.551.000
Kaduna 1.652.000
Port Harcourt 1.620.000
Calabar 1.200.000
Maiduguri 1.197.000
Benin City 1.147.000
Zaria 1.018.000

Nigeria heeft een stormachtige bevolkingsgroei, maar accurate data over de exacte bevolkingsomvang ontbreekt. Duidelijk is dat het land een enorme bevolkingsgroei heeft, tussen 1990 en 2020 groeide het land met meer dan 100 miljoen inwoners. In 1971 had het land 55 miljoen inwoners, tegenwoordig meer dan 200 miljoen. Nigeria is met afstand het meestbevolkte land van Afrika en is goed voor ongeveer 17% van de bevolking van het continent. De Verenigde Naties schat dat het land in het jaar 2100 tussen de 500 miljoen en 1 miljard inwoners zal tellen, met een middenvariant van 730 miljoen inwoners, waarmee Nigeria het op twee na meest bevolkte land ter wereld zal worden.

Het land heeft tal van grote steden, waarvan Lagos de grootste is. Ook hier is onduidelijk hoe groot de stad werkelijk is, maar de regio kent een explosieve bevolkingsgroei. In 1950 had Lagos circa 300.000 inwoners, volgens schattingen heeft de stad tegenwoordig meer dan 13 miljoen inwoners. De agglomeratie heeft naar schatting tussen 16 en 21 miljoen inwoners, waarmee het één van de grootste steden ter wereld is. De stad heeft echter een chronisch gebrek aan adequate infrastructuur om zo'n grote bevolking te huisvesten. Grote delen van Lagos bestaat uit sloppenwijken en informele wijken.

Andere steden met meer dan 1 miljoen inwoners zijn Kano, Ibadan, Abuja, Port Harcourt en Benin City. Abuja is sinds 1991 de hoofdstad van Nigeria en is een geplande stad in het midden van het land. Deze stad heeft eveneens een stormachtige bevolkingsgroei.

In Nigeria wonen meer dan 250 etnische groepen met even zoveel talen. Het is één van de meest diverse landen ter wereld, alhoewel het grootste deel tot de groepen Hausa, Yoruba, Igbo en Fulani behoren, die gezamenlijk 70% van de bevolking vormen. De vele etnische groepen maken communicatie lastig, daarom is het Engels de officiële taal en lingua franca. Slechts een klein deel van de stedelijke elite gebruikt het Engels als eerste taal en op het platteland wordt Engels vaak helemaal niet gesproken.

Het land heeft ook een diverse religieuze achtergrond, bijna 50/50 verdeeld in christenen en moslims. De moslims wonen hoofdzakelijk in het noorden en de christenen vooral in het zuiden. De hoofdstad Abuja ligt om die reden ook in het midden, om beide bevolkingsgroepen te representeren.

Economie

Nigeria is één van de grotere economieën van de wereld, alhoewel het inkomensniveau per inwoner laag ligt door de enorme bevolkingsomvang. In 2019 lag het inkomen per inwoner op $ 6000, daarmee boven het gemiddelde van de landen in de regio. Kenmerkend is dat minder Nigerianen in de landbouw werken dan in de buurlanden. De landbouwsector is relatief groot maar vanwege het enorme inwonertal kan het land niet meer in de eigen voedsel voorzien en moet het voedsel importeren.

Het land is één van de grootste olieproducten ter wereld, dit is de primaire bron van inkomsten voor de overheid. Olie is goed voor 40% van het BBP en 80% van de overheidsinkomsten. De voornaamste olievelden liggen in de Nigerdelta. Het land heeft ook grote potentie om grondstoffen te delven, maar dit wordt nog maar in beperkte mate geëxploiteerd buiten de oliesector.

Geschiedenis

Vanaf de 10e eeuw ontstonden inheemse koninkrijken in de regio die nu Nigeria is. In de 16e eeuw waren het de Portugezen die als eerste op grotere schaal handel dreven in de regio. De slavenhandel nam in die tijd toe, maar in Nigeria was ook grootschalige interne slavernij. Eind 19e eeuw waren er naar schatting 2 miljoen slaven in Nigeria zelf, hoofdzakelijk in het Kalifaat Sokoto in wat nu het noordoosten van Nigeria is. De Britten verboden de internationale slavenhandel in 1807 en namen stappen om de slavenhandel vanuit Nigeria tegen te gaan. In 1885 werden de Britse claims op dit deel van Afrika erkend door de rest van Europa tijdens de conferentie van Berlijn. In 1901 werd Nigeria een Brits protectoraat. Nigeria was toen opgedeeld in de noordelijke en zuidelijke protectoraten en de kolonie Lagos.

In 1960 werd Nigeria onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Vanaf 1966 waren er diverse staatsgrepen die leidden tot een burgeroorlog in de periode 1967-1970. Het land stond voor de rest van de 20e eeuw onder militair bestuur, een periode dat de olieproductie opgeschaald werd en de overheidsinkomsten fors toenamen, waardoor Nigeria een relatief uitgebreide infrastructuur kon realiseren. In 1999 werden voor het eerst in 30 jaar weer democratische verkiezingen gehouden. Sindsdien is Nigeria politiek gezien relatief stabiel, maar de grote tegenstellingen tussen het islamitische noorden en christelijke zuiden leiden vaak tot onrust.

Wegennet

Nigeria heeft één van de meest uitgebreide wegennetten in Afrika, met een verhard wegennet van zo'n 60.000 kilometer weg. De kwaliteit hiervan is doorgaans matig tot slecht. In Nigeria zijn de meeste grote steden verbonden door 2x2 wegen, expressways genoemd, alhoewel het aantal ongelijkvloerse kruisingen beperkt blijft tot de belangrijkste aansluitingen. Lagos heeft een beperkt netwerk van ongelijkvloerse wegen, alhoewel hier ook voetgangers en ander langzaam verkeer op voorkomen. De hoofdstad Abuja is een nieuwe stad en heeft een duidelijk meer ontwikkeld en georganiseerd wegennet. Snelwegen in Abuja tellen tot 2x4 rijstroken. Het snelwegennet meet officieel 1.194 kilometer, maar de meesten voldoen niet aan westerse ontwerpeisen, alhoewel ze vaak wel 2 rijstroken per richting met een middenberm kennen.

Alle delen van het land worden verbonden door hoofdwegen, met een A-prefix. Lokale wegen hebben een F-prefix. Er zou ook een E-prefix zijn, voor Expressways.

Nigeria reed oorspronkelijk links, een gevolg van dat het een Britse kolonie was. Op 2 april 1972 schakelde het land over naar rechts rijden, daarmee meer in lijn met de buurlanden, die Franse kolonies waren.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is niet erg frequent, en er lijkt niet één systeem te zijn. Over het algemeen kan gesteld worden dat de bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters, alhoewel er ook blauwe bewegwijzering bekend is. In de grote steden wordt bewegwijzering soms geïntegreerd met reclame of mottoborden zoals "Pay your taxes". De bewegwijzering is in het Engels. Modernere borden laten invloeden zijn uit de Verenigde Staten, zoals het gebruik van exit-only.

Wegnummering

Het hoofdwegennet bestaat uit A-wegen, die in een grid genummerd zijn, bestaande uit vier ééncijferige wegen (A1 t/m A9) en de rest bestaat uit driecijferige wegen, waarbij de eerste twee cijfers slaan op de wegen waarmee verbonden wordt, zo is de A121 een verbinding tussen de A1 en A2. Deze nummers lopen naar het noorden toe op. Tweecijferige wegen lijken zeldzaam te zijn, maar ze bestaan wel, zoals de A11 en A13 in het noorden van het land.

Hoofdwegen

 
De A-roads van Nigeria.
  • A1 Lagos - Ibadan - Ilorin - Kontagora - Sokoto - grens met Niger
  • A2 Port Harcourt - Warri - Benin City - Kaduna - Zaria - Kano - grens met Niger
  • A3 Port Harcourt - Aba - Enugu - Jos - Maiduguri - grens met Kameroen
  • A4 Calabar - Ikom - Katsina Ala - Numan - Maiduguri
  • A5 Lagos - Abeokuta - Ibadan
  • A7 Ilorin - Kalama - grens met Benin
  • A8 Numan - Jimeta
  • A9 Kano - Katsina - grens met Niger
  • A11 Katabu - Pambewuga
  • A13 Jimeta - Bama
  Hoofdwegen in Nigeria  

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A11A13A121A122A123A124A125A126A231A232A233A234A235A236A237A342A343A344A345

E1


Referenties