Hoofdmenu openen
S55.png
Jiangsu S55 map.png
S55
Begin Nanjing
Einde Gaochun
Lengte 74 km

De Ningxuan Expressway (Chinees: 宁宣高速公路), voluit de Nanjing - Xuancheng Expressway (Chinees: 南京-宣城高速公路) is een expressway in China, gelegen in de provincie Jiangsu. De snelweg vormt een noord-zuidroute in het zuidwesten van de provincie, vanaf de grote stad Nanjing tot aan Gaochun. De snelweg is 74 kilometer lang.

Naamgeving

De snelweg is vernoemd naar de steden die het verbindt, Nanjing (Jiangsu) en Xuancheng (Anhui). De afkorting van Nanjing (宁 Ning) is het eerste deel van de portmanteau Ningxuan (Nanjing - Xuancheng).

Routebeschrijving

De snelweg begint op de Hurong Expressway in het zuiden van de grote stad Nanjing en voert dan met 2x2 rijstroken zuidwaarts door nieuwbouwdistricten in het zuiden van de stad. Aan de rand van Nanjing kruist men de Ring Expressway. De snelweg voert dan over platteland met her en der nieuwbouwsteden. Ook passeert men langs de luchthaven van Nanjing. Bij de stad Lishui eindigt de Changhe Expressway op de Ningxuan Expressway. Zuidelijker voert de snelweg langs de oostkant van het Shijiuhu-meer, waarna de snelweg bij Gaochun eindigt.

Geschiedenis

De snelweg is in meerdere fases aangelegd. In juni 1995 begon de bouw van de snelweg tussen Nanjing en Nanjing Airport, dit 32 kilometer lange deel werd op 28 juni 1997 opengesteld voor het verkeer. Een verlenging verder tot net ten zuiden van Lishui opende in 1998 en verder tot Gaochun in 2000, waar de Ningxuan Expressway in Qiqiaozhen op een rotonde eindigt.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Nanjing Nanjing Airport 32 km 28-06-1997
Nanjing Airport Lishui (Honglanzhen) 24 km 15-09-1998
Lishui Gaochun (Qiqiaozhen) 23 km 26-09-2000

Toekomst

Het grenstraject van Qiqiaozhen tot Anhui ontbreekt nog. Op 30 december 2017 opende het aansluitende deel in de provincie Anhui voor het verkeer.

Referenties