Nordland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nordland COA.png
Nordland map.png
Hoofdstad Bodø
Grootste stad Bodø
Oppervlakte 38.138 km²
Inwonertal 237.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg ?
Afkorting 18

Nordland is een fylke in Noorwegen, gelegen in het noorden van het land. Het fylke telt bijna 240.000 inwoners en is ongeveer even groot als Nederland. De hoofdstad is Bodø.

Inleiding

Alhoewel de naam lijkt aan te duiden dat Nordland het noordelijkste deel van Noorwegen is, ligt het voornamelijk in het geografische midden van het land, alhoewel het cultureel vaak tot Noord-Noorwegen wordt gerekend. Nordland omvat het smalste deel van Noorwegen en de eilandengroep Lofoten. Het grenst in het oosten aan Zweden, in het zuiden aan Trøndelag en in het noorden aan Troms og Finnmark. De hoofdstad Bodø ligt aan de kust in het midden. Andere grotere plaatsen zijn Narvik, Mo i Rana en Mosjøen. Nordland heeft spectaculair landschap, zowel het vasteland als de Lofoten. Tal van fjorden zijn in Nordland gelegen, waaronder het Ofotfjord, Tysfjord, Skjerstadfjord, het Ranfjord en het Tosen. De poolcirkel loopt door Nordland. Het gebied ten zuiden daarvan staat bekend als het Helgeland. De Svartisen is de op één na grootste gletsjer van Noorwegen. Het Vestfjord scheidt het vasteland van de Lofoten, alhoewel het meer een zeebocht is dan een echt fjord. De Saltstraumen nabij Bodø is de sterkste getijdenstroom van de wereld, het water stroomt hier tot 40 km/h.

De economie van Nordland is gebaseerd op de olie-industrie en visserij. De mijnbouw is eveneens van belang en Narvik is een belangrijke uitvoerhaven voor Noord-Zweden. In Nordland was van oudsher een sterke militaire aanwezigheid vanwege de strategische ligging ten opzichte van de Sovjetunie. Met name de marine en luchtmacht van de NAVO was hier present, maar sinds het instorten van het communisme in Oost-Europa in 1990 is het belang van Nordland wat afgenomen. Het inwonertal daalt ook licht.

Tijdens de regionale hervorming van 2020 is Nordland grotendeels ongewijzigd gebleven, met uitzondering van de gemeente Tjeldsund, die sindsdien tot Troms og Finnmark behoort.

Wegennet

De hoofdas van Nordland is de E6 die veelal landinwaarts loopt over een lengte van 650 kilometer door het fylke. De E6 is ten zuiden van Narvik onderbroken door een veerdienst, de enige van de E6 in Noorwegen. Spectaculairder is de fylkesvei Fv 17 langs de westkust. Deze is voor doorgaand verkeer niet praktisch vanwege de vele veerdiensten, maar is voor toeristen van belang vanwege het spectaculaire landschap. In het noorden van Nordland vormt de E10 de primaire oost-westverbinding die alle belangrijke plaatsen op de Lofoten met het vasteland verbindt. De RV80 verbindt Bodø met de E6. Er zijn een groot aantal veerdiensten tussen het vasteland en de Lofoten, zodat de omweg via de E6 en E10 vermeden kan worden. Van Bodø naar Å is over de weg 660 kilometer, maar slechts 100 kilometer per veerdienst. De E10 loopt echter door spectaculaire landschappen, vanuit de rest van Europa is de Lofoten het snelste te bereiken via Zweden via de E4 en E10.

Er zijn geen snel- of autowegen in Nordland.

Toeristenwegen

De volgende nasjonale turistveier lopen door Nordland;

  • Lofoten; E10 Fiskebøl - Å, 166 km
  • Andøya; Andenes - Åkneskrysset, 51 km
  • Helgelandskysten; Holm - Godøystraumen, 416 km

Bruggen

In Nordland liggen een aantal grote bruggen.

Tunnels

Nordland heeft enkele lange tunnels, de meeste liggen echter in secundaire wegen.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken