Oberkasseler Brücke

Uit Wegenwiki
Versie door Walfo79 (overleg | bijdragen) op 20 apr 2017 om 18:08 (→‎Kenmerken)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oberkasseler Brücke
Blank.png
Oberkasseler Brucke.jpg
Overspant Rhein
Rijstroken 2x2
Totale lengte 615 meter
Hoofdoverspanning 258 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 30-04-1976
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Oberkasseler Brücke is een tuibrug in Duitsland, gelegen in de stad Düsseldorf in de staat Nordrhein-Westfalen. De brug overspant de rivier de Rhein (Rijn).

Kenmerken

De Oberkasseler Brücke is een tuibrug en gecombineerde weg- en spoorbrug over de Rhein bij het centrum van Düsseldorf en is de middelste van de zogenaamde "Düsseldorfer Brückenfamilie". De brug heeft een totale lengte van 615 meter en een hoofdoverspanning van 258 meter. De enkele brugpyloon staat op de westoever en is 103 meter hoog.

Het brugdek is 35 meter breed en telt 2x2 rijstroken van de L392 en een tweesporige verbinding van de Düsseldorfer Straßenbahn. De brug is voornamelijk voor lokaal verkeer met een bestemming of herkomst in het centrum van Düsseldorf.

Geschiedenis

De eerste Oberkasseler Brücke werd tussen 1896 en 1898 gebouwd en is op 12 augustus 1898 opengesteld. Dit was een vakwerkbrug met een boogconstructie met een hoofdoverspanning van 181 meter. Deze brug verving een pontonbrug, waarmee zowel het verkeer als de scheepvaart verbeterd werd. In 1925-1926 werd de brug versterkt en verbreed voor het gemotoriseerd verkeer. In 1933 werd de brug de Skagerrak-Brücke genaamd, naar de zeeslag in het Skagerrak bij Denemarken in de Eerste Wereldoorlog. De Oberkasseler Brücke werd in 1945 opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger.

Op 4 oktober 1945 opende ter plekke een tijdelijke, door de Britten aangelegde, pontonbrug. De snel aangelegde pontonbrug werd een "meesterwerk der techniek" genoemd, maar werd in 1947 beschadigd door drijfijs. In 1948 werd een tijdelijke brug op deze locatie aangelegd, maar de tijdelijke brug bleek heel wat permanenter te zijn dan gedacht. In 1957 opende nabij de Theodor-Heuss-Brücke en in 1969 de Rheinkniebrücke, waarmee de tijdelijke Oberkasseler Brücke ontlast werd.

Omdat de tijdelijke brug van te groot belang was om langdurig af te sluiten tijdens de bouw van een permanente vervanging, werd tussen 1969 en 1973 zuidelijk van de Oberkasseler Brücke een tijdelijke brug gebouwd, waarna op de plaats van de oude brug tussen 1973 en 1976 de definitieve brug werd gebouwd. De brug is op 30 april 1976 opengesteld voor het verkeer. Het is de meest recente van de niet-Autobahnbruggen over de Rhein bij Düsseldorf. Sinds 1988 gaat de Straßenbahn over de brug.

De brug is vernoemd naar het stadsdeel Oberkassel. Die vernoeming heeft niks te maken met de bekendere stad Kassel in Hessen. Bonn heeft ook een stadsdeel Oberkassel dat eveneens aan de Rhein ligt, waar ook een brug de Rhein overspant, die echter een andere naam heeft.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersgegevens van de Oberkasseler Brücke bekend. Aangezien het de meest lokale functie heeft van de 3 stadsbruggen van Düsseldorf zullen de intensiteiten er vermoedelijk het laagst liggen, mogelijk rond 30.000 voertuigen.

Zie ook

Referenties