Hoofdmenu openen
Oesterdam
NLN659.svg
Oesterdam.jpg
Kruist Oosterschelde / Zoommeer
Lengte 10.500 meter
Openstelling 1989
Intensiteit 3.650 mvt/dag
Locatie kaart

De Oesterdam is een dam in Nederland, gelegen in de provincie Zeeland. De dam verbindt Tholen met Zuid-Beveland, en scheidt de Oosterschelde van het Zoommeer. Over de dam loopt de N659.

Kenmerken

De Oesterdam is de langste dam van de deltawerken. Het is gelijk één van de meest landinwaarts gelegen dammen. De Oesterdam ligt een paar kilometer ten westen van de stad Bergen op Zoom, in het uiterste oosten van de Oosterschelde. De weg verbindt Tholen met Zuid-Beveland en hierdoor wordt het Zoommeer gecreëerd. De weg op de dam is door de excentrische ligging in het wegennetwerk een van de rustigste Deltawerken in het land. De dam is 10,5 kilometer lang, en veelal 80 tot 100 meter breed, maar is bij eb veel breder omdat delen van de Oosterschelde droogvallen. De Oesterdam maakt tevens een getijdeloze waterverbinding mogelijk tussen de haven van Antwerpen en de Rijn, via het Schelde-Rijnkanaal. Aan de noordzijde van de dam is een kleine sluis.

Geschiedenis

De Oesterdam was oorspronkelijk niet gepland tijdens de uitvoering van de Deltawerken, omdat de Oosterschelde volledig afgedamd zou worden. Onder druk van de milieubeweging is echter de Oosterscheldekering gebouwd, waardoor er getijde in de Oosterschelde blijft. Hierdoor was het noodzakelijk om dicht bij Bergen op Zoom een nieuwe dam aan te leggen, om Bergen op Zoom te beschermen en een getijdeloze verbinding voor de scheepvaart aan te leggen. De aanleg van de Oesterdam begon in 1979 met de aanleg van een werkeiland, dat in 1980 gereed was, waarna de dam vervolgens in fases is aangelegd. In 1986 was de dam gereed. De oplevering van de N659 zorgde in 1989 voor de completering van de dam.

Referenties